24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

VSO School De Korenaer

Stevensbeek
Home - Projecten - VSO School De Korenaer

Slopen en weer slim opbouwen? 

Van der Horst weet waar je aan begint

 


Geluidsproblematiek grootste uitdaging

De Korenaer had minder oppervlakte nodig en moest beter aansluiten bij het speciaal onderwijs. Tijd voor een opknapbeurt. Een belangrijk onderdeel daarbij was het geluid: het was er rumoerig. Door het contactgeluid via de vloer en luchtgeluid tussen de ruimtes onderling, kregen leerlingen teveel prikkels en konden ze zich niet goed concentreren. Naast het slim indelen van nieuwe ruimtes, was deze geluidsproblematiek de grootste uitdaging.  

 

Eerst een stapje terug

Er lag een prachtig ontwerp en een goed installatieplan. Toch ontdekte Van der Horst een probleem. Ronald Westphal (projectleider) vertelt: “In de nieuwe indeling werd gewerkt met geluidswerende wanden, dat is top. Alleen: de oude installatie liep door die wanden heen, waardoor geluid er alsnog doorheen gaat. Een geluidslek dus. Het advies van de installateur was goed en voldeed aan de opdracht van dat onderdeel. Ook het ontwerp was goed en voldeed aan de opdracht. Alleen de combinatie van die twee zorgde ervoor dat er niet aan de gestelde geluidseisen werd voldaan. Toen wij dit signaleerden, zijn we meteen op eigen initiatief aan de slag gegaan met een nieuw installatieconcept. Zodat je bouwkundig een goede scheiding krijgt zonder geluidsoverdracht via de installatieonderdelen en zodat je daarnaast ook de ventilatie op orde hebt. Dat vroeg om een stukje vindingrijkheid. Dit past ook bij onze mentaliteit: we doen iets goed, of we doen het niet. We gaan geen dingen maken waarvan we vooraf weten dat het achteraf problemen oplevert. Ook al is het op zo’n moment niet altijd makkelijk om te moeten zeggen: ‘dit gaat zo niet goed, we moeten een stap terug’. Gelukkig kregen we meteen steun van de geluidsadviseur.” 

 

Constructieve samenwerking

Alle complimenten voor de andere partijen en adviseurs. “Nadat we het probleem op tafel hadden gelegd, zette iedereen meteen de knop om en dacht mee in oplossingen. Fijn, want zo’n situatie kan ook zorgen voor een negatieve sfeer of discussie. Wij kregen alle ruimte om de leiding te nemen en gingen aan de slag met een alternatief installatieconcept. Daarbij betrokken we continu de adviseurs, om hetgeen dat we bedacht hadden te toetsen. Zij stonden meteen klaar om hun deskundige mening te geven, ieder vanuit een eigen expertise. Zo hebben we heel snel kunnen werken. Op naar een resultaat waarmee de opdrachtgever bijzonder tevreden zou zijn. En dat is gelukt. Dankzij deze constructieve samenwerking.”

 

Vooraan in proces

Dit voorbeeld laat volgens Ronald zien waarom Van der Horst liever vooraan in het proces zit, in plaats van achteraan: “Niet omdat wij het beter weten, maar omdat de samenwerking en synergie tussen verschillende specialisten werkt. Door meteen samen te zitten en alle facetten vanuit diverse hoeken te belichten en bij elkaar te brengen, kom je tot het beste resultaat. En hoef je niet in een latere fase een stap terug te doen. Bovendien konden wij bij het ontwerpen van de nieuwe installatie meteen in beeld brengen wat de kosten waren, omdat we bekend zijn met prijzen. Ook dat werkt snel en is in het voordeel van de klant.”

 

Hergebruik materialen

Het aanpassen van het installatieconcept was duurder dan het oorspronkelijke plan. Om de opdrachtgever niet met te hoge kosten op te zadelen, heeft Van der Horst gekeken waar ze op andere plekken geld konden besparen. Een mooi voorbeeld daarvan is hergebruik van materialen. “Alles wat nog bruikbaar was, hebben we opnieuw ingezet. Alleen wat echt niet meer bruikbaar was, is vernieuwd. Zo zijn er kozijnen en deuren gehandhaafd en hebben we gedeeltes van het plafond teruggelegd. Het was veel demontagewerk, maar daardoor konden we goede platen terugleggen. Alles om de meerkosten zo laag mogelijk te  houden. Ook dat vraagt om een stukje circulair gedachtegoed.”, aldus Ronald.

De school heeft 10 nieuwe lokalen met geluidsisolerende wanden, de ventilatie is verbeterd naar een individueel te regelen systeem per klaslokaal, er is overal ledverlichting aangebracht en er heeft een uitbreiding plaatsgevonden van het praktijklokaal. Een resultaat om trots op te zijn.

 

Voor welke bouwuitdaging zoekt u overtuigend bewijs?

Bovenstaand project is het bewijs dat Van der Horst aannemers hét gespecialiseerde bouwbedrijf is voor nieuwbouw van uw sportcomplex.
Zoekt u een oplossing voor úw uitdagende bouwproject?

Neem nú contact op

 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd