Lees hieronder het volledige artikel uit het magazine InZaken:
Van der Horst aannemers heeft ‘vindingrijk bouwen’ tot handelsmerk gemaakt. De Millse bouwer weet zich als geen ander te verplaatsten in de opdrachtgever en onderscheidt zich daarmee ook in complexe situaties. Van der Horst aannemers is gespecialiseerd in het realiseren van nieuwe, duurzame gebouwen en het verduurzamen van bestaand vastgoed. Van opnemen, technisch doorbereken tot (slim) uitvoeren, Van der Horst aannemers doet het. Het eigen bedrijfspand is inmiddels energiepositief…
Dat pand, aan de Houtzagerijstraat in Mill, koelt en verwarmt Van der Horst aannemers sinds de opening in 2011 met warmtepompen. De koelte en de warmte wordt onttrokken middels gesloten bronnen uit moeder aarde. Inmiddels is het pand ook energiepositief. Onlangs zijn er 940 zonnepanelen op de bedrijfshallen geplaatst. Van der Horst aannemers is sinds die tijd in staat om zoveel energie op te wekken dat ze naast haar pand ook haar eigen bouwplaatsen kan voorzien van energie. “We wekken dus meer energie op dan we nodig hebben”, vertelt commercieel directeur Ted van Schijndel. Lachend: “Kortom, bij Van der Horst aannemers krijg je positieve energie!”
Warmtepompen
Het mooie resultaat kan echter nooit bereikt worden door de zonnepanelen alléén, weet algemeen directeur Antoon Van der Horst. Hij koos al bij de bouw van zijn bedrijfspand, in 2010, voor warmtepompen. “Twee warmtepompen, en daar liepen we in 2010 behoorlijk mee voorop. Het werd toen dus al een gasloos pand. Vorig jaar deden we de investering in zonnepanelen en werden we dus energiepositief.”
Antoon Van der Horst haalt aan dat een duurzaam gebouw op zich allang geen unique selling point meer is. “Dat is inmiddels standaard, dus door nog een stap verder te gaan, geven we bewust een signaal af aan onze opdrachtgevers: wil je erover kunnen adviseren en erin meedenken, dan moet je zelf ook zo’n systeem hebben.” Het is als de verkoper in de winkel, die zegt: ‘Ik heb ‘m thuis zelf ook…’.
“Energiepositief: we wekken meer energie op dan we nodig hebben”
Generaties
Ted van Schijndel vervolgt: “Van de investering in 2011 plukken we nog dagelijks de vruchten. Onze energieresultaten bereik je niet met een ‘gewoon’ gebouw., Wij verwarmen en koelen door gebruik te maken van warmtepompen. Wij kunnen inmiddels dus ook proefondervindelijk adviseren over het gebruik van een dergelijke installatie. En over hoe het binnenklimaat écht voelt.”
De commercieel directeur begrijpt dat dienstbaar zijn aan het milieu één ding is, maar dat de terugverdientijd van de investering essentieel is. “Wij wijzen de opdrachtgever daar op. Je kunt je euro maar één keer uitgeven, geef ‘m dan uit dáár waar ‘ie het meest rendeert. Wij beheersen de berekeningen die daarvoor moeten worden gemaakt. Zonnepanelen laten aanleggen is slechts een onderdeel van het proces; de dieperliggende gedachte is natuurlijk dat je (energie)zuiniger wilt werken, met respect voor de generaties die na ons komen. En dat bereik je allereerst door je gebouw te isoleren en slim energie te gebruiken.”
Reputatie
“Wij wijzen op het belang van het ‘gebouw als schil’ als het gaat om verduurzaming”, legt Antoon Van der Horst uit. “De technische installatie komt in principe pas daarná. Er moet evenwicht zijn tussen het bouwkundige deel en het installatiedeel. Is de schil goed geïsoleerd en luchtdicht, dan zal de warmtevraag bovendien veel stabieler worden; verschillen tussen warm en kou worden immers kleiner. Men kan dan met een (fors) kleinere installatie uit de voeten omdat er minder of geen piekbelastingen meer zijn. Ook die voortdurende bijstellingen kunnen wij in onze berekeningen meenemen”.
Van der Horst aannemers heeft de afgelopen jaren, naast een naam als verduurzamer van bestaand vastgoed, ook in zeer korte tijd een reputatie opgebouwd als bouwer van onder meer zwembaden; specifieke projecten waarbij energielasten een meer dan wezenlijk onderdeel van de opdracht vormen. Sportaccommodaties die volledig gasloos zijn is voortaan de norm.
Volgende stap
De onderneming, inmiddels negentig jaar oud, gaat verder op de verduurzamingsweg. Ted van Schijndel: “De volgende stap is het verduurzamen van ons wagenpark. We hebben sinds kort een aantal volledig elektrische auto’s; ook de werkvoorbereiders rijden erin. Deze auto’s kunnen tijdens werktijd hier bijgeladen worden, op onze eigen zonne-energie… Op dit moment onderzoeken we ook de mogelijkheden van elektrische of hybride bedrijfswagens. Passende oplossingen zijn nog beperkt. Maar dat komt later beslist.”
8000
woningen hebben wij dagelijks in onderhoud
48
gebouwen brandwerend gemaakt
31
sportaccommodaties gerealiseerd