24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Van der Horst verlaagt energieverbruik in meerdere Tilburgse gebouwen

Home - Actueel - Van der Horst verlaagt energieverbruik in meerdere Tilburgse gebouwen

Gemeente Tilburg wil alle gemeentelijke panden verduurzamen. Om dat voor elkaar te krijgen, schakelen ze meerdere aannemers in. Na een selectie is ook Van der Horst uitgekozen om hieraan bij te dragen. Wij mogen verschillende gebouwen onder de loep nemen en kijken hoe we ieder pand zo slim en goed mogelijk kunnen verduurzamen. Denk aan poppodium 013 en zwembad Stappegoor. Projectleider Ariën Auwens praat ons bij!  

Of nu gaat om de ijsbaan, het zwembad, het gemeentearchief of een wijkgebouw; ieder gemeentelijk pand krijgt een duurzame upgrade. Meerdere aannemers kunnen zich inschrijven en aangeven welke projecten zij het liefst beetpakken. Op basis van de presenstatie kiest de gemeente welke aannemer ermee aan de slag mag. “Wij hebben al twee panden opgepakt en bekeken hoe we het energieniveau kunnen verlagen, namelijk de 013 en het zwembad”, vertelt Ariën. “Ondertussen hebben we nog 5 andere gebouwen op onze naam gezet. Namelijk R-NEWT een wijkcentrum voor jongeren, wijkcentrum de Baselaer, MFA de Poorten, het regionale archief en sporthal Dongewijk.”

Dat gemeente Tilburg bij Van der Horst is uitgekomen, is geen toeval. “Ook voor gemeente Den Bosch zijn we bezig met het verduurzamen van panden en zij waren zeer tevreden. Gemeente Tilburg heeft gehoord hoe wij werken en op basis daarvan zijn we gevraagd om mee te doen met het verduurzamen van deze clustergebouwen”, aldus Ariën.

Duurzame acties
Wat onze vakmannen aanpakken om het pand te verduurzamen, verschilt per project. Ariën: “Per gebouw bekijken we wat we gaan doen. Vaak plaatsen de installateurs warmtepompen of luchtbehandelingskasten, daar plaatsen wij dan een staalconstructie voor. Als die installaties op het dak komen, zorgen wij ervoor dat de kanalen door het dak heen kunnen of op het dak een plekje krijgen. Ook verbeteren we vaak de dakisolatie, door deze op te dikken of te vervangen. Daarnaast isoleren we spouwmuren en voorzien we gevelkozijnen van HR++ of trippel glas. Ook kierafdichtingen komen we veel tegen.” Toch heeft ieder pand weer een eigen uitdaging. We lichten hieronder drie projecten uit.

MFA de Poorten
De multifunctionele accommodatie de Poorten is een oude kerk. Dit zie je alleen nog maar aan de buitenkant, de binnenzijde is volledig gemoderniseerd. “Het dak is heel hoog en daardoor zien we veel warmteverlies. Daarom hebben we voorgesteld om de zoldervloer dicht te leggen en te isoleren. Want nu hangt de warmte in de nok van de kerk. Verder kijken we ook met onze pet van specialist brandveiligheid, ook daar letten we op. Aandachtspunten melden we meteen”, aldus Ariën.

Regionaal archief
Bij het regionaal archief willen we een warmtepomp op zolder plaatsen. Een uitdaging, vertelt Ariën: “Om ervoor te zorgen dat de installateur de warmtepomp op zolder kan plaatsen, moeten we tijdelijk het dak openen en daarna weer dichtmaken. Dit is een monumentaal gebouw dus dat moet zorgvuldig gebeuren. Ook constructief moeten we bekijken wat er mogelijk is.”

Zwembad Stappegoor
Naast een duurzaamheidscheck, vroeg gemeente Tilburg ons om bij dit pand ook te kijken naar een rotte dakrand. “Om het probleem te achterhalen moesten we binnen onderzoeken wat er misging. Met een hoogwerker hebben we binnen wat beplating losgemaakt, deze waren niet dampdicht. Daarom hebben we het dak en de ronde koepel vervangen. Verder hebben we wat beglazing en een deur vervangen, kieren afgedicht en een stukje spouwnaad geïsoleerd. Nu kan er weer veilig en comfortabel gezwommen worden, met minder energieverlies”, vertelt Ariën.

Scherpe blik als kracht
De vraag is helder: panden verduurzamen. Maar Van der Horst gaat vaak een stap verder. “Als we rondlopen, zien we meer dingen die te maken hebben met onderhoud”, aldus Ariën. “Dat benoemen we dan ook. Zo ontdekten we tijdens de werkzaamheden aan de dakrand van het zwembad dat er verkeerde bouten zijn toegepast in de staal- en kozijnconstructie. Deze waren niet bestand tegen het zwembadklimaat waardoor deze gingen roesten en uit elkaar vielen. Door die oplettendheid heeft de onderhoudspartij direct actie moeten ondernemen en alle bouten vervangen. Dit heeft zelfs in de regionale krant gestaan. Gemeente Tilburg is heel tevreden over ons, omdat we zo oplettend zijn. Dat is ook onze kracht, we kijken tijdens het scannen verder dan puur naar verduurzaming.”

Pand voor pand
Veel werk gedaan én nog te doen. De eerste gebouwen hebben we al opgenomen en uitgevoerd, maar er staan er nog meer op de planning. Dit gaat gebouw voor gebouw. “We hebben tijd nodig om het helemaal te engineren, dat doen we één voor één. We hebben dus doorlopend werk voor gemeente Tilburg. De komende jaren zijn we hier nog wel mee bezig, natuurlijk afhankelijk van hoeveel er in ieder pand moet gebeuren”, sluit Ariën af.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd