24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Uniek: nieuwe sporthal Raamsdonksveer gebouwd met circulaire CicloBrick

Home - Actueel - Uniek: nieuwe sporthal Raamsdonksveer gebouwd met circulaire CicloBrick

In opdracht van de gemeente Geertruidenberg heeft Van der Horst de nieuwe sporthal Parkzicht in Raamsdonksveer gebouwd. Uniek aan dit pand is dat het de allereerste sporthal in Nederland is die gebouwd is met de circulaire CicloBrick. En dat is niet voor niets. Want Van der Horst legt graag de focus op duurzaam bouwen. Zo ook bij dit design & build project.

Gerben Elzer, projectleider planontwikkeling bij Van der Horst, ging voor dit project op zoek naar een duurzame steen. Kombi Bouwmaterialen adviseerde CicloBrick van Wienerberger; een steen met een verleden. De circulaire CicloBrick gevelbakstenen worden onder andere gemaakt van restmateriaal, dat New Horizon oogst uit sloopgebouwen. Huub Francissen (Kombi Bouwmaterialen) en Gerben Elzer (Van der Horst) vertellen waarom ze trots zijn op deze samenwerking.

 

Design & build

De bouw van deze nieuwe sporthal is een design & build opdracht. Dat betekent dat Van der Horst al vroeg in het proces aan tafel zit, en dat hebben ze het liefst. Gerben: “We waren bij dit project niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering, maar ook voor het ontwerp en de nazorg. Vanaf dag één dachten we dus mee. De gemeente heeft haar eisen gedeeld en op basis daarvan hebben we samen met Lichtstad architecten, Verhoeven Leenders, Hoppenbrouwers en Kplus een Voorlopig Ontwerp gemaakt. Er waren voor deze aanbesteding in totaal drie partijen geselecteerd en wij kwamen als winnaar uit de bus. Na gunning zijn we samen de opdrachtgever en gebruikers verdergegaan met het ontwerptraject. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp dat voor alle betrokken partijen naar wens is.”

Zo duurzaam mogelijk

Naast de focus op functionaliteit, heeft Van der Horst ook altijd aandacht voor het duurzame karakter van de bouw. Gerben: “Zowel de architect als wij zijn graag bezig met circulair bouwen. We staan naast compact, flexibel en functioneel bouwen dus ook stil bij de keuzes van materialen. Zo lag de focus in dit ontwerp op puur bouwen (de kunst van het weglaten) en is er gekozen voor een constructie van houten liggers en kolommen. Voor het metselwerk hebben we contact opgenomen met Huub, van onze partner Kombi Bouwmaterialen, en hem gevraagd om mee te denken over een duurzamere gevelsteen. Hij adviseerde CicloBrick. Dat is een steen waarin gesloopt keramisch materiaal wordt hergebruikt. Het is mooi als je dat kunt gebruiken in een nieuw gebouw.

Oprecht verhaal

De interesse van Gerben was gewekt, maar hij wilde weten hoe duurzaam deze steen was. Hij ging dus op zoek naar het verhaal erachter en nam contact op met New Horizon; zij hebben de steen ontwikkeld samen met fabrikant Wienerberger. “New Horizon vermaalt gevelstenen die uit een gesloopt gebouw komen tot een nieuwe grondstof. Hun partner Wienerberger produceert hiermee de circulaire CicloBrick steen. Zo spaar je een stuk grondstoffen uit en wordt de steen een stuk duurzamer. New Horizon is een partij die echt naar het sloopafval kijkt, sloopafval hergebruikt en op die manier de afvalberg verkleint. Ze zijn er nog niet als het gaat om een 100% circulaire economie, maar dit is een hele mooie stap de goede richting op”, vertelt Gerben.

“Bovendien is het een mooie steen”, vult Huub aan. “Stevig en verkrijgbaar in drie mooie kleuren, met nuances. De architect kon hier direct mee uit de voeten en koos voor de rode variant. Van der Horst is de eerste partij die deze steen gebruikt voor een sporthal. We hebben deze steen nog niet vaak geleverd, Van der Horst is trendsetter met dit project. Daar zijn we trots op.

Milieu

‘Ieder gebouw is een aanslag op het milieu’. Zo begon Gerben zijn presentatie tijdens een kennissessie over duurzaam bouwen. “Dat klinkt wat zwaar, maar toch is het goed om er zo naar te kijken”, aldus Gerben. “Van oudsher delven we grondstoffen, vervoeren het, maken er een product van, voegen iets toxisch toe, stoppen het in een gebouw en bij de sloop wordt het afval en kunnen we er niks meer mee. Bij Van der Horst denken we daar echt over na. Het besef is er dat het nu en in de toekomst anders moet.” Van der Horst denkt niet in kwartalen maar in generaties, dat blijkt ook hieruit.  

New Horizon staat daar hetzelfde in. ‘Wij slopen niet, wij oogsten’, is hun statement. Het bedrijf zet zich iedere dag in voor het tot stand komen en schaalbaar krijgen van een circulaire bouweconomie. Ze zijn begonnen met het aannemen van sloopopdrachten. Niet om een sloopbedrijf op te richten, maar om hetgeen wat vrijkomt weer terug te krijgen in een volgend bouwproject. Daarmee proberen ze de cirkels te sluiten.

Samen impact maken

Het is nog wel een zoektocht naar circulaire materialen, ervaart Gerben. “Welke producten kunnen we toepassen, wat zijn de specificaties, zijn ze beschikbaar en hoe verhouden ze zich tot het budget? Maar daarin vinden we steeds beter onze weg. We vinden het belangrijk dat onze partners daar ook in meedenken”, legt Gerben uit. “We willen laten zien dat het nú al anders kan. Als steeds meer organisaties op die trein stappen, maken we impact. Het is een ketensamenwerking en we hebben elkaar nodig om een tot een volledig circulaire bouweconomie te komen.”

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd