24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Stagiair Lieke Laarakkers dook 10 weken in de bouwwereld bij Van der Horst

Home - Actueel - Stagiair Lieke Laarakkers dook 10 weken in de bouwwereld bij Van der Horst

Een mannenwereld schuwt ze niet. En ook pittige bouwtermen gaat ze niet uit de weg. In 10 weken tijd heeft Lieke Laarakkers als een spons zoveel mogelijk kennis in zich opgenomen, iedere dag flink gelachen én nieuwe dingen aan zichzelf ontdekt. Een waardevolle stage dus! 

 

Je volgt de opleiding Bouwkunde op de HAN Arnhem. Waarom deze studie?

“Toen ik op de basisschool zat, wilde ik altijd architect worden. Daar is mijn keuze niet op gevallen, maar de bouwwereld vind ik nog steeds interessant. Misschien komt het ook wel omdat we thuis een sloop- en projectontwikkelingsbedrijf hebben. Slopen en bouwen komen best wel overeen, alleen komt er bij het één iets te staan en bij de ander breek je iets af. De ontwikkeling die hierop volgt vind ik ook interessant.”

Goede keuze dus! Wat maakt deze studie zo leuk?

“Je wordt theoretisch maar ook heel praktisch opgeleid voor een functie in de bouw. Dat kan alle kanten opgaan. Je gaat zelf dingen bouwen met je handen, maar krijgt ook uitleg over rechten en de Bouwbesluiteisen. Wat ik zo leuk vind, is de afwisseling. Je werkt per periode aan één project. Daarin zit een stuk theorie en ga je praktisch aan de slag. Zo sluit je bijvoorbeeld af met een maquette en een verslag.”

Een dame in een mannenwereld. Hoe vind je dat?

“Het is een mannenwereld, maar ik vind dat prima. Ik ben nooit echt een ‘meisje-meisje’ geweest en de bouw heeft me altijd aangesproken. In onze klas van 25 studenten zitten 7 meiden. Ik moet zeggen dat dat er meer zijn dan ik had verwacht.”

En toen kwam je bij Van der Horst terecht. Hoe ging dat?

“Ik kom hier uit de buurt, dus ik kende het bedrijf al. Ook heb ik vorig jaar één dag meegelopen met een stagiair bij Van der Horst. Toen ik een stageplek moest kiezen, dacht ik daar meteen aan. De grootte van het bedrijf sprak me aan, hier zit je tussen 75 medewerkers. En ook de utiliteitsbouw vond ik interessant. Ik ben zelf regelmatig in de sporthal te vinden, dus ik vind het leuk om te zien hoe ze zoiets bouwen en hoe de moderne sporthallen eruit komen te zien.”

Leuk! Wat heb je allemaal gedaan tijdens je stage?

“Ik zat bij Van der Horst op de afdeling calculatie en planvoorbereiding, dus was betrokken bij het voortraject. Ik heb veel gecalculeerd. Ook kon ik volop oefenen in Revit met het tekenen en maken van bouwplaatsen. Daarnaast was één van mijn leerdoelen ‘onderzoeken’. Daarom heb ik het voorproces onderzocht en inzichtelijk in beeld gebracht.  Hoe ziet het eruit, welke stappen worden gezet, loopt het goed? Verder was duurzaamheid een belangrijk thema. Van der Horst besteedt hier veel aandacht aan. Bij de bouwprojecten, maar ook binnen het eigen kantoorpand. Mijn conclusie: ik vind het bedrijf heel duurzaam en het zit ook echt in hun DNA. Medewerkers kunnen er allemaal veel over vertellen.”

Dat is heel wat in 10 weken! Hoe was de sfeer?

“De eerste week vond ik spannend, maar ik ben erg warm ontvangen. Ik kreeg meteen een eigen laptop, telefoon, toegangstag voor het pand en een bouwhelm. De sfeer was gezellig, er is geen dag geweest dat ik niet heb gelachen. Iedereen hielp me en dacht mee over opdrachten. In de pauze gingen we een uurtje wandelen. Je kunt dan wel binnenblijven en op je telefoon gaan zitten kijken, maar het is belangrijk om mee te gaan met de rest van het team. Ik was er in een goede periode, want ook de kerstborrel en nieuwjaarsborrel waren gezellig. Dan zie je ook de mensen die buiten werken.”

Gezellige boel dus. Wat vond je het meest leerzaam?

“De technieken in de bouwprogramma’s en het calculeren. Maar ook het communiceren met collega’s en sociale vaardigheden: hulp vragen en op tijd aankloppen als er iets is. Dus jezelf op dat vlak ontwikkelen en reflecteren. Ook heb ik ontdekt dat ik afwisseling in het werk heel fijn vind.”

 

Zo meteen ga je weer terug naar school. Zin in?

“Ik heb zeker zin om mijn schoolvrienden weer te zien en me te verdiepen in het volgende project. Minder zin heb ik in de lange dagen. Ze zijn niet langer dan een werkdag, maar het vóelt anders. Bij Van der Horst was ik lekker zelf aan de slag en op school moet ik van 9.00-17.00 uur focussen op wat de leraar vertelt.”

 

Wil je net als Lieke een te gekke stage? Neem dan contact op met Sharon van der Aa - Gruijters via 0653719221 of mail naar s.vanderaa@vanderhorstaannemers.nl. 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd