24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Sportcomplex Druten: de uitdaging van de intensieve afbouwfase

Home - Actueel - Sportcomplex Druten: de uitdaging van de intensieve afbouwfase

Een sporthal van 2.300 vierkante meter verdeeld over drie grote sportzalen en één turnhal. Een horecagelegenheid gecentreerd in het pand. Een zwembad met 25 meter-bad, doelgroepenbad, kinderbad, jacuzzi en glijbaan. Dit alles samen is een complex design & build project dat ons bij Van der Horst op het lijf is geschreven. De designfase is belangrijk, de afbouwfase echter ook. Want daar komt alles samen. Uitvoerder Carlo van der Heyden en projectleider Wouter van Erp delen de uitdagingen die zij iedere dag trotseren.

Op het moment van dit interview lopen er 70 werklieden rond op de bouwplaats van De Gelenberg in Druten. Carlo, Wouter en heel veel verschillende onderaannemers. In de design & build fase hebben we laten zien expertise in huis te hebben en vanaf dag 1 meegedacht. Maar ook in de afbouwfase zijn onze medewerkers goed. Want hiervoor moet je een knap staaltje plan- en organiseerwerk kunnen leveren.

Onderaannemers aansturen

De uitvoering van dit project duurt ongeveer 1,5 jaar, waarvan één derde van de tijd de afbouwfase is. Wouter: “In de ruwbouwfase staat er nog niks. Vaak heb je dan veel ruimte waar je kunt werken. Iedereen is bezig met het eigen onderdeel. In de afbouwfase gebeurt er veel meer tegelijk. Denk aan vloerenleggers, tegelzetters, installateurs, elektriciens, stukadoors, behangers en schilders. De complexiteit zit in het samenbrengen van al die partijen tegelijkertijd.” Carlo vult aan: “We zijn nu per dag met 70 personen aan het werk. De kunst is om dat goed aan te sturen, zodat niemand elkaar in de weg loopt. In het zwembad zitten bijvoorbeeld veel installaties, daar staan veel wanden en dat zijn kleinere ruimtes. Hier moeten veel mensen in werken. Wij plannen zo goed mogelijk in wie wat wanneer gaat doen en hoe lang dat duurt. Natuurlijk botst het weleens, maar dat spreken we altijd meteen uit. De sfeer is goed.”

Voormannen-overleg

Om ervoor te zorgen dat dit soepel verloot, bespreken Wouter en Carlo dit regelmatig met hun teamgenoten. “Twee keer per week halen we de voormannen bij elkaar om dit soort dingen te bespreken”, vertelt Wouter. “Wat wordt er verwacht, waar is iedereen mee bezig. Zo proberen we onaangekondigde acties en verrassingen te beperken. Wij hebben namelijk een vaste opleverdatum en Van der Horst streeft er altijd naar om op tijd op te leveren. We hebben dat proces goed in beeld en onder controle.” Carlo: “Van sommige onderaannemers weten we ook dat het soms iets langer kan duren dan gepland, daar houden we dan vooraf al rekening mee. Die ervaring hebben we. Daarom werken we ook het liefst met vaste partijen. Dan leer je elkaar kennen, weet je van elkaar wat we belangrijk vinden en wat je aan elkaar hebt.”

Kleurtesten water

Los van het feit dat de afwerking strak en netjes moet zijn, is het ook van wezenlijk belang dat alles naar behoren werkt. En bij een zwembad betekent dat dat de installaties goed gecheckt moeten worden. “Voor de kerstvakantie willen we het water in het bad hebben, zodat we dit in de vakantie kunnen verwarmen. Na de vakantie gaan we testen met een kleurenproef”, legt Carlo uit. “Hiermee kunnen we aantonen dat de doorstroom in het zwembad overal hetzelfde is, zodat het water in het hele bad continu vernieuwd wordt. In één kwartier moet het hele bad ververst zijn.” Wouter: “Een sporthal en zwembad moeten aan allerlei regels voldoen, dat wordt gekeurd. Niet alleen de waterkwaliteit, maar ook luchtdichtheid en geen gebruik van RVS. Om verrassingen te voorkomen laten we het ontwerp, de tekeningen en plattegronden op voorhand al toetsen. Zo hebben we in de afbouwfase alles goed onder controle en praten we hooguit nog over details.”

Niet snel tevreden

Wanneer deze twee heren tevreden zijn? Niet snel. Carlo (foto): “Ik ben niet snel tevreden. Pas als ik echt het gevoel heb dat we de laatste dingen onder controle hebben en dat het klaar is, heb ik pas rust.” Ook Wouter is veeleisend. “Ik ben pas tevreden als wij aan het voordenken zijn in plaats van aan het nadenken. Niet eerst doen en dan pas nadenken, maar daarvoor al goed denkwerk leveren. Kwaliteit is belangrijk. Dat geldt ook voor onze onderaannemers; wij bewaken die kwaliteit continu. In de afbouw blijft het samenbrengen van alle partijen een complexiteit en dat hebben wij onder de knie. Ervoor zorgen dat niet iedereen op dezelfde vierkante meter staat of dat partijen tegelijk ergens bij moeten zijn. Dat maakt de afbouwfase heel intensief."

Wouter van Erp, projectleider: "We zijn er goed in; complexe vormen, bijzondere locaties, unieke onderdelen, strakke planning, weinig ruimte om te bouwen, logistieke uitdagingen. Dat zijn dingen die bij ons passen. Het is geen standaard werk, elke keer is anders en dat maakt ons werk uitdagend en leuk.”

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd