24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Renovatie & verduurzaming Stadhuis ’s-Hertogenbosch

Home - Actueel - Renovatie & verduurzaming Stadhuis ’s-Hertogenbosch

Het is één van de meest markante en karakteristieke monumentale panden in ’s-Hertogenbosch: het Stadhuis. Gelegen aan de Markt krijgt het veel bekijks. Naast carnavalsceremonies, bruiloften en andere festiviteiten, is het ook de werkplek van de burgemeester en wethouders. Samen met De Bonth van Hulten zorgt Van der Horst voor verduurzaming van het pand, zodat het nog jaren meekan.

De gemeente ’s-Hertogenbosch werkt al jaren samen met Van der Horst als bouwpartner. Zo zijn we al drie jaar bezig met het verduurzamen van 100 gemeentelijke panden in de gemeente. Nu is het tijd voor het sluitstuk: het Stadshuis. Onze collega Ariën Auwens is projectleider en vertelt er meer over.

“De ervaring van Van der Horst in verduurzaming en onze ervaring

in het restaureren van monumenten maakt onze samenwerking ontzettend sterk.”

- Geoffrey van den Berg, De Bonth van Hulten

Kracht in verduurzaming

Er stonden meerdere partijen te popelen om met het Bossche Stadhuis aan de slag te gaan. “De gemeente heeft dit project aanbesteed en wij waren met Van der Horst de gelukkige winnaar”, vertelt Ariën. “Dit komt door het plan dat we hebben gepresenteerd, onze kennis op het gebied van verduurzaming en de kracht die we bij eerdere projecten hebben laten zien. Voor deze opdracht zochten we de samenwerking op met restauratieaannemer De Bonth van Hulten. Samen zijn we dit aangevlogen als bouwteam. Deze krachtige combinatie heeft de doorslag gegeven om deze opdracht te krijgen.” Daar is De Bonth van Hulten het mee eens. Geoffrey van den Berg, senior projectleider en hoofd restauratie: “We doen dit unieke project echt samen. De ervaring van Van der Horst in verduurzaming en onze ervaring in het restaureren van monumenten maakt onze samenwerking ontzettend sterk.”

Maud Gerritsen (De Bonth van Hulten) en Ariën Auwens (Van der Horst)

Met zorg aan de slag

De opdracht is helder: het historische pand verduurzamen. Hierbij is het belangrijk dat de uitstraling aan de buitenzijde hetzelfde blijft. Gelukkig kunnen de specialisten van Van der Horst veel ‘achter de schermen’ doen. Ariën neemt ons in vogelvlucht mee door de werkzaamheden: “We gaan aan de slag met het platte dak. Dit gaan we isoleren, opdikken en nieuwe dakbedekking aanbrengen. Vervolgens kan de installateur zonnepanelen plaatsen. Wij schetsen op een tekening uit waar deze op het dak komen te liggen en zorgen ervoor dat de kabels aangelegd kunnen worden. Daarnaast gaan we de zoldervloer extra isoleren. Daar zitten nu veel lekken en sommige delen laten zelfs los. Aan de achtergevel verbeteren we de raamkozijnen. De ramen die heel slecht zijn vervangen we. Uiteraard door ramen in dezelfde stijl. We passen voorzetbeglazing toe of vervangen de beglazing door beter isolerende beglazing. Het dak, de zolder en de achtergevel zijn de drie hoofdopdrachten.”

Samen sterk

De Bonth van Hulten is onderaannemer in het project. Ariën vertelt: “Samen met De Bonth van Hulten tuigen we alle werkzaamheden op. Daarbij hebben wij de regie en zijn het eerste aanspreekpunt. We zorgen ervoor dat alle partijen goed samenwerken en het werk mooi op elkaar aansluit, zodat het proces soepel verloopt. Mede door de inzet van onze partner De Bonth van Hulten ligt er een realistische planning op tafel die goed door ons bewaakt wordt. De Bonth van Hulten begeleidt de werkzaamheden nauwkeurig waarop ik waar nodig bijstuur. Verder zorg ik dat alle informatie duidelijk is voor de gemeente en zit ik de bouwvergaderingen voor.”

“De bouwkundige details van vroeger zijn nog zichtbaar, dat maakt dit project voor ons extra interessant.”

- Ariën Auwens, Van der Horst

Bijzonder pand

Dit project is uitdagend, omdat het monumentaal is. Maar dat maakt de opdracht ook extra leuk, vindt Ariën. “Het gebouw zelf en de ligging zijn uniek. Het is niet zomaar een pand, het waren vroeger 3 woonhuizen naast elkaar. Van buiten zie je dit niet meer omdat er één gebouw van gemaakt is. Maar als je op zolder komt, dan zie je 3 puntdaken. De bouwkundige details van vroeger zijn nog zichtbaar, je ziet de oude verbindingen nog zitten. Dat maakt het voor ons erg interessant om aan te werken.”

Ariën Auwens (Van der Horst) en Jos van de Water (De Bonth van Hulten)

Van voortraject naar uitvoering

In het voortraject eerder dit jaar, hebben we de vergunning aangevraagd en gingen we langs de welstandscommissie. “We moesten toelichten waarom we voor bepaalde toepassingen hebben gekozen”, legt Ariën uit. “Hierbij was het van groot belang dat wij, samen met de architect en de welstandscommissie in samenspraak tot een goed eindresultaat zouden komen. Dit ging zelfs over de kleinste details; van het gekozen glas tot de aftimmerlatten en raamboompjes. Deze nauwe samenwerking is heel goed verlopen. Na het ontvangen van de vergunning zijn we direct aan de slag gegaan. Prettig was dat er vanuit de gemeente een projectleider werd toegewezen die vanaf de calculatiefase tot en met uitvoering intensief betrokken was, want samen kom je tot een beter eindresultaat. We werken nu richting de eerste deel oplevering. Dit betreft de achtergevel waarin we het glas hebben vervangen door ultradun HR++ glas met een monumentale uitstraling. Het glas is verder voorzien van UV-werende folie om het monumentale interieur te beschermen. Eind dit jaar ronden we het project af. Dus voordat de winter voor echt koude dagen gaat zorgen, is het Stadshuis in ’s-Hertogenbosch een stuk beter geïsoleerd en duurzamer!”.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd