24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Publicatie in magazine InZaken: "Wij maken graag een match met mensen die bij ons willen horen"

Home - Actueel - Publicatie in magazine InZaken: "Wij maken graag een match met mensen die bij ons willen horen"

Tekst uit InZaken, oktober 2021

Van der Horst aannemers is een familiebedrijf. Medewerkers ervaren dat doordat ‘muurtjes’ of afdelingen ontbreken. Je helpt elkaar waar nodig. Tegelijkertijd is het bedrijf dusdanig groot dat men grote projecten draait die vol uitdaging zitten. Dat evenwicht maakt het leuk om voor de Millse bouwer te werken. “We zijn klein in omvang en in hoe we met elkaar omgaan. En tegelijk groots in de dingen die we doen.” Onder meer twee vrouwelijke stagiaires van de hbo-opleiding Bouwkunde onderstrepen de menselijke maat bij Van der Horst aannemers.

De Millse Renske van Tienen (17) is tweedejaars student hbo Bouwkunde aan de HAN in Arnhem. Renske is aan het begin van dit schooljaar aan een tien weken durende stage begonnen. Later in dit schooljaar volgt nog zo’n periode. “Aan het einde van dit jaar moet ik mijn specialisatie kiezen en dat besluit hoop ik bij deze stage voor een belangrijk deel te kunnen vormen”, vertelt ze. “Waarom ik voor Van der Horst aannemers koos? Onze opleiding heeft goede ervaringen met hen. Bovendien is het in mijn woonplaats.”

“Ik vind het werk hier goed geregeld. De sfeer is erg leuk, en ik loop vooral mee met de uitvoerder. Ik leer van hem hoe hij dingen aanpakt en plant. De kunst van het afkijken, inderdaad. Ik weet nog niet of ik op de bouw zélf wil blijven, liever in de werkvoorbereiding werk of misschien wel architect wil worden. Ook daarom is deze stage erg nuttig voor mij.”

 

Goed beeld

Studiegenoot Iris van Eldik (18) uit Boxmeer loopt mee in de uitvoering op het project Oelbroeck in Sint-Anthonis. “Afgezien van de regionale bereikbaarheid koos ik voor Van der Horst aannemers vanwege de goede stagebegeleiding.” Iris is in de derde week van haar stage als we haar spreken. “Ik zit bij de afdeling Service en Onderhoud, loop mee met de uitvoerder op dit project, maar heb ook woningopnames voor Mooiland meegemaakt. Verder heb ik een duurzaamheidsproject in Den Bosch bezocht. Tegenover het theoretische van de opleiding zélf, krijg ik hier een heel goed beeld van hoe de bouwwereld in elkaar zit.”

“Natuurlijk is het een mannenwereldje, maar dat vind ik zelf niet zo erg. Maar ik zou het zeker toejuichen als meer meiden voor de bouw zouden kiezen. Je ziet ze vooral in de werkvoorbereiding, minder in de uitvoering. Binnen onze opleiding neemt het aantal vrouwen in ieder geval toe.”

 

‘Leergierigheid zien we graag’

Fons Jacobs is sinds drie jaar servicecoördinator bij de Millse bouwer en is stagebegeleider van Iris. “Mijn vorige werkgever was een klein aannemersbedrijf en die stap naar een wat grotere onderneming is me heel goed bevallen”, aldus de van oorsprong metselaar die aanvullende opleidingen deed en in de avonduren zijn uitvoerdersdiploma behaalde. “Eerder was ik al leermeester, dus ik heb ervaring met het begeleiden van stagiairs. Nu vind ik het in het bijzonder leuk om een vrouw in de bouw bij te mogen staan. Iris is leergierig, en dat zien we natuurlijk graag op de bouw.”

Over het project Oelbroeck: “Dit multifunctioneel centrum wordt grondig gerenoveerd, waarbij we ook nog een kleine uitbreiding hebben gerealiseerd. Het kan er straks weer twintig jaar tegen.”

Match maken

Ook Patricia Eijkemans, personeelsfunctionaris, wijst op het belang van gemotiveerde werkzoekenden. “We bieden stageplaatsen aan in de werkvoorbereiding, calculatie en uitvoering. In die laatste groep gaat het om timmerlieden en metselaars, maar ook om jongens of meiden die uitvoerder zouden willen worden. We willen hen zó enthousiasmeren dat ze te zijner tijd willen kiezen voor een baan bij ons bedrijf. Daarvoor stellen we een persoonlijk ontwikkelingsplan op, dat de jongeren duidelijk maakt waar ze staan en wat ze graag zouden willen. Je kunt hier zelfs afstuderen.”

“Bij leergierige stagiairs is hun achtergrond wat minder belangrijk, omdat zij vaak dingen toch snel op willen pikken. Kennis is namelijk bij te brengen. Wij vinden het belangrijk om onze mensen zelf op te leiden, in plaats van ze ‘overal vandaan’ te halen. Zo kunnen we mensen ook vormen naar onze organisatie. Van der Horst aannemers biedt werknemers een kans om hun mogelijkheden in te zetten binnen ons bedrijf, op een manier die bovendien ook past bij de wensen en de ambities van de persoon zélf. Daarvoor is dat persoonlijk ontwikkelingsplan. Je ziet hier mensen die in twintig jaar tijd zijn doorgegroeid van timmerman naar projectleider; die kansen bieden wij graag. Deze mensen kennen ons bedrijf bovendien door en door.”

Commercieel directeur Ted van Schijndel: “We zijn een regionaal georiënteerd bedrijf, dus zoeken we in principe onze medewerkers in onze eigen regio. Daarbij zijn we op zoek naar bouwtalenten op allerlei niveaus. Bij ons raak je niet ‘zoek’, je hebt veel en directe verantwoordelijkheid en de lijnen zijn kort. Met 75 medewerkers in dienst zijn wij gewoon een goede werkgever, die graag een match maakt met de mensen die bij ons willen horen.”

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd