In 2017 hebben we het pand van ROC Nijmegen, aan de Begijnenstraat te Boxmeer, gerenoveerd. Het optimaliseren van het binnenklimaat maakte toen geen onderdeel uit van de opdracht. Hiervoor heeft ROC Nijmegen een nieuwe tender uitgeschreven, met ondersteuning en advisering door KplusV. Wij zijn content dat ons, na een Europees aanbestedingstraject, wederom de opdracht werd gegund.
Aangenaam binnenklimaat creëren
Op de locatie Boxmeer worden de opleidingen Zorg & Welzijn, Beveiliging, Veva en Sport & Bewegen verzorgd. Het gebouw beschikt naast praktijkruimtes en theorielokalen over een gymzaal/fitness ruimte. In veel ruimten werd er nog gewerkt met mobiele airco’s, om in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Het was een fikse uitdaging om de temperatuur goed te regelen. Aan van der Horst aannemers de opdracht om samen met ROC Nijmegen en met onze bouwpartners Megens Elektrotechniek, Gebr. Janssen b.v. en New Horizon het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk in te richten zodat er een gezonde leer- en werkomgeving ontstond. Ook andere ambities van het ROC stonden centraal in deze verduurzaming zoals circulariteit, het creëren van maatschappelijke meerwaarde, goed partnerschap, synergie en een goede balans tussen kosten en opbrengsten.
Andere vorm van aanbesteden
Ted van Schijndel, commercieel directeur bij Van der Horst aannemers: ‘ROC Nijmegen hanteerde bij deze aanbesteding de RCC-methode (Rapid Circular Contracting). Waarbij in andere contractvormen veelal op oplossing en (prijs)aanbieding wordt geselecteerd, wordt bij de RCC-methode een partner geselecteerd. Door middel van de RCC-methode vraagt ROC Nijmegen de partner om in gezamenlijkheid (na gunning) de best passende oplossing in te vullen. ROC Nijmegen doet hierbij een beroep op onze expertise en maakt gebruik van onze vindingrijkheid en innovativiteit. ROC Nijmegen zocht een partner die met hen meedenkt en idealiter zelfs voor haar uitloopt. Wij zijn blij dat wij deze rol wederom mochten vervullen’.
Aanpak
‘Vorig jaar zijn we gestart met het inventariseren van de wensen en van de klachten van de gebruikers op dat moment en het stellen van de juiste kaders', aldus Jorn van Bommel, projectleider bij Van der Horst aannemers. ‘Aansluitend hebben we een uitgebreid onderzoek verricht om het gebouw in kaart te brengen. We hebben hierbij ook geïnventariseerd welke materialen hergebruikt kunnen worden (de zogenaamde Whearty scan). De volgende stap was het opstellen van een roadmap waarin we diverse maatregelen presenteerden, onderbouwd met de prijs per maatregel, de terugverdientijd en de invloed van de maatregel op het binnenklimaat. Daarnaast waren er maatregelen die niet terug te verdienen zijn maar wel een positief effect hebben op een gezonde leer en werk omgeving. Deze zijn ook opgenomen en onderbouwd. Op basis van deze rapporten heeft het ROC een beslissing genomen.’