24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Nieuwbouw Zwembad Veldhoven

Home - Actueel - Nieuwbouw Zwembad Veldhoven

Woensdag 9 oktober hebben wij een Design, Build & Maintain overeenkomst getekend met de gemeente Veldhoven voor de bouw van het nieuwe zwembad, inclusief het onderhoud voor de komende 10 jaar. Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. We zijn zeer verheugd met deze prachtige opdracht.

 

In het nieuwe zwembad komen een therapiebassin, een doelgroepenbad en een wedstrijdbad. Deze baden hebben allemaal specifieke eigenschappen en functies. Wij zullen daarom ieder bad een eigen uitstraling geven: het therapiebassin wordt warm en sereen, het doelgroepenbad wordt multifunctioneel en kleurrijk en het wedstrijdbad wordt professioneel en doelmatig. Dit wordt versterkt doordat de verschillende baden allen een eigen maat, schaal en hoogte hebben.

 

Ontwerp
We kunnen het ontwerp als volgt omschrijven: “Door het zwembadcomplex als een verzameling paviljoens te beschouwen waar lange zichtlijnen tussen liggen, komt het zwembadcomplex optisch los te liggen van de sporthal. De entree en horecaruimte is hiermee een visuele voortzetting van het park. De verschillende massa’s waaruit het zwembad is opgebouwd lopen schuin op vanaf de woonzijde aan de Bussels richting het burgemeester Elsenpark.”

 

Duurzaamheid voorop
In het ontwerp voor het nieuwe zwembad hebben wij ons binnen het ontwerpteam gericht op belangrijke thema’s op het gebied van duurzaamheid: energie, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid. Om te komen tot een zo laag mogelijke energievraag is uitgegaan van een compacte gebouwopzet en een hoogwaardige thermische schil van het gebouw. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, zoals warmtepompen met als bron buitenlucht en zonnepanelen op het dak, evenals bijvoorbeeld energiezuinige pompen. Ten aanzien van de materiaalkeuzes worden duurzame, bewuste materiaalkeuzes gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor de onderhoudsarme, antraciet geanodiseerde aluminium kozijnen. Ook is de gang afgewerkt met plafonddelen vanuit het bestaande zwembad. Hiermee ontstaat er een circulaire verbindingsgang en duurzaam hergebruik en is tevens een herkenbare knipoog naar het oude bad.

Daarnaast moet een duurzaam, gasloos, energie efficiënt zwembad een aangename omgeving zijn waar het comfortabel, gezond en veilig verblijven is. Naast de architectonische kwaliteit speelt daarbij vooral het comfort in al haar facetten een belangrijke rol: hoe ervaren gebruikers en bezoekers het gebouw? In het ontwerp staat de kwaliteit van het binnenmilieu en het thermisch, akoestisch en visueel comfort centraal. Het gebouw heeft een GPR score van 8,4.

Lange adem
Wethouder Daan de Kort is mogelijk nog trotser dan op het ontwerp dan wij zelf. “Dit is een mijlpaal. Het besluit om een nieuw zwembad te gaan bouwen, doorliep een proces van de lange adem. Maar niemand gaf op. Met enthousiasme en betrokkenheid van bestuur, gebruikers en omwonenden zijn we met elkaar in gesprek gebleven. Met als resultaat een modern en hip ontwerp dat functionele zwem- en beweegruimte biedt voor al onze inwoners.”

 

Park en omgeving
Ook bij het ontwikkelen van een visie op de invulling en inrichting van het openbaar gebied in de omgeving van het zwembad worden belanghebbenden en inwoners betrokken. Dit traject start over een aantal maanden. Dat is ook het moment dat de Gemeente met de inwoners na gaat denken over de naam van het zwembad.

 

Ontwerpteam
Aannemer: Van der Horst
Architect: NOAHH | Network Oriented Architecture
Installaties: Van Dorp
Adviseurs: EWZ, DGMR
Constructieadvies: Pieters Bouwtechniek

 

 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd