24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

KOMBI Bouwmaterialen Uden is klaar voor groei met gloednieuw pand

Home - Actueel - KOMBI Bouwmaterialen Uden is klaar voor groei met gloednieuw pand

Op 1 april 2021 was het zover. Op Jagersveld 35 werd het bord onthuld als start van de bouw van het nieuwe KOMBI Bouwmaterialen-pand in Uden. Ivo van Beuningen en Ellen Braks gaven deze opdracht en creëerden met 14.000 m2 genoeg ruimte voor opslag, een moderne showroom, frisse kantoren, een coffeecorner en drive-through. Het proces? Dat verliep naar tevredenheid en was ook leerzaam. Want één ding weet Ivo zeker: bij een volgend bouwproject zit Van der Horst meteen vanaf het begin aan tafel voor een Design & Build traject.

Van der Horst specialisten Ronald Westphal (projectleider) en Marcel Jans (kostendeskundige) kijken samen met Ivo terug op dit bijzondere project. Bijzonder, omdat in het proces alle kosten volledig zijn blootgelegd. Dat hoor je niet vaak. Hoe dat zo gekomen is, vertellen deze heren hier.

 

“Marcel heeft veel tijd en energie gestoken in de calculatie en in het meedenken over oplossingen.

Dat deed hij goed.” Ivo van Beuningen – eigenaar KOMBI Bouwmaterialen Uden

Aan de slag met het ontwerp

“Ons oude pand was verouderd en we groeiden eruit.”, vertelt Ivo. “Tijd voor nieuwbouw dus. Als eerst kozen we een architect. Samen hebben we nagedacht over wat voor pand het zou moeten worden. Rekening houdend met alle eisen, wensen en behoeften. Daar is een prachtig ontwerp uit gekomen. De vervolgstap was om dit te laten calculeren.” En dat is waar Van der Horst in beeld kwam. Ronald vertelt: “KOMBI Bouwmaterialen is een partner van ons, wij kopen daar veel producten en zij houden deze voor ons op voorraad. Die fijne relatie hebben we al lang. Toen Ivo ons benaderde om mee te kijken naar de nieuwbouwplannen, deden we dat natuurlijk graag.”

“Vaak merk ik dat wij aan de voorzijde heel veel kunnen betekenen, ook in een adviserende rol.

Dat bleek ook bij dit project zo te zijn.” Marcel Jans – kostendeskundige Van der Horst

Ai, te duur. Wat nu?

Marcel ging als kostendeskundige aan de slag met calculeren. Nadat alles tot in detail in beeld was gebracht, was de conclusie eenvoudig: het ontwerp was te duur. “Dat kwam natuurlijk onverwacht”, vertelt Ivo. “De architect kan daar niks aan doen, hij had aan de opdracht voldaan. Zij weten alleen niet altijd wat bepaalde elementen precies kosten en wat het huidig prijsniveau is, zeker nu met de huidige prijsstijgingen. Er zaten ontwerpen in die te duur of praktisch niet handig waren. Met de oplossingen van Van der Horst zijn we teruggegaan naar de architect om het ontwerp te laten aanpassen. Dat is gebeurd. Daarna is Marcel er weer opnieuw ingedoken. Hij heeft daar veel tijd en energie ingestoken en over ieder onderdeel meegedacht. Dat deed hij goed.”

Van 10 naar 8,5 meter

Marcel had het liefst vanaf het begin aan tafel gezeten: “Vaak merk ik dat wij aan de voorzijde heel veel kunnen betekenen, ook in een adviserende rol. We denken graag mee over de kostenbepaling en de praktische invulling voor het ontwerp. De meeste kosten zijn namelijk te besparen tijdens de ontwerpfase. Hoe verder de plannen vormkrijgen, hoe lastiger dat wordt. Wij kunnen heel snel inzicht geven in de gedetailleerde kosten, zodat onze opdrachtgever precies weet waaraan hij of zij geld uitgeeft. Hiermee kan in het ontwerp meteen rekening worden gehouden. Ook vragen wij altijd nog een paar keer verder door, kijkend naar de toekomst. Hoeveel personen moeten hier kunnen werken? Zouden deze ruimtes iets kleiner mogen zijn zonder dat het afbreuk doet, zodat de hoge kosten van een brandscheiding vervallen? Welke vrije hoogte is nodig in de opslagruimtes? Zo hebben we bijvoorbeeld de hoogte van het KOMBI gebouw teruggebracht van 10 naar 8,5 meter. Mede doordat we de kolommen anders positioneerden, waren de dakliggers minder hoog. En zo zijn we stapje voor stapje tot het juiste ontwerp gekomen.”

Ronald beaamt dit: “Door samen intensief te kijken naar wat KOMBI Bouwmaterialen echt nodig heeft en te berekenen hoe we dat zo voordelig mogelijk konden bouwen, zijn we tot het gestelde budget gekomen. De reactie van Ivo was ‘behalve de aanzienlijk lagere kosten, zie ik nauwelijks een verschil’. Natuurlijk alles in goed overleg met de architect, want ook dat is een specialisme. Door de krachten te bundelen, werk je sneller en creëer je samen een beter eindresultaat.”

 

“Als wij iets te duur vinden voor het resultaat, grijpen wij in. Zo halen we voor de klant het maximale uit iedere euro.” Ronald Westphal – projectleider Van der Horst

Het maximale voor iedere euro

Je merkt dat er een enorme drive zit achter de specialisten van Van der Horst; zij willen dat klanten voor iedere euro het maximale krijgen. Marcel: “Heel vaak weet een klant niet waaraan ze hun geld precies uitgeven. Daarvoor proberen wij opdrachtgevers te behoeden. Als je een zak geld uitgeeft, waaraan geef je het dan uit? Aan functionaliteit of aan esthetica? Wij brengen in beeld hoeveel ze aan ieder onderdeel uitgeven en leggen dit op een weegschaal. Dat leidt vaak tot andere keuzes. Ondertussen denken wij na over de bouwmethodiek, slimme oplossingen en alternatieven.”

Ronald vult aan: “Als wij iets te duur vinden voor het resultaat, grijpen wij in. Zo wilde Ivo graag een lattenplafond in plaats van een systeemplafond laten aanbrengen. Daarvoor hadden we offertes opgevraagd bij reguliere partijen. Dit was zo duur, dat wij zeiden ‘als we daar met elkaar slim over nadenken, kunnen we dat goedkoper’. Uiteindelijk hebben wij het lattensysteem zelf in elkaar gezet. In onze prefab hal hebben we deze geprefabriceerd en vervolgens op de bouwlocatie gemonteerd. Zo haal je voor de klant het maximale uit iedere euro.”

“Om transparant te kunnen werken, is een open begroting nodig. Zo kun je samen de juiste afweging en keuzes maken.” Ivo van Beuningen – eigenaar KOMBI Bouwmaterialen Uden

Begroting open en bloot op tafel

Ieder onderdeel werd goed afgewogen en bekeken; er kwamen steeds slimmere oplossingen op tafel. Ook werden er veel onderaannemers bij betrokken. Om dit proces goed te kunnen voortzetten, was een open begroting nodig. Ronald vertelt: “KOMBI Bouwmaterialen kent zelf natuurlijk ook veel onderaannemers, deze heeft Ivo ingebracht. Zo zijn er voor ons onbekende partijen naar voren gekomen en hebben we samen met Ivo en die partijen aan tafel gezeten. Met de kostprijzen en budgetten open en bloot op tafel, zodat dit een transparant proces was.” Ivo vult aan: “Om op deze manier te werken, is een open begroting nodig. Zo konden we samen de juiste afweging en keuzes maken. Ook dit hielp om kritisch te blijven kijken naar waaraan we iedere euro uitgaven.”

“Van der Horst is geen aannemer die alleen maar zegt wat het geheel kost,

het is een regisseur.” Ivo van Beuningen – eigenaar KOMBI Bouwmaterialen Uden

Geen aannemer maar regisseur

Met al die onderaannemers was Van der Horst in dit project niet alleen een bouwpartner, maar ook een regisseur, aldus Ivo. “De begeleiding van Van der Horst was erg goed. Het werkte fijn met een projectleider en een werkvoorbereider. Door de grote hoeveelheid onderaannemers was er veel begeleiding nodig. Starten ze op tijd zodat de planning wordt gehaald, doen ze het werk goed, wordt er kwaliteit geleverd, sluit alles goed op elkaar aan? Zo bedacht de interieurspecialist dat er een glad behang op de muur moest komen, terwijl de muur met structuur gestuukt opgeleverd zou worden. Dan moet je schakelen. Van der Horst heeft dit meteen opgepakt en met de onderaannemer gecommuniceerd. Dit zijn kleine dingen, maar als dat niet wordt afgestemd in het proces gaat het mis. Van der Horst is geen aannemer die alleen maar zegt wat het geheel kost, het is een regisseur. Een bouwpartner.”

Ronald komt met nog een ander voorbeeld: “KOMBI Bouwmaterialen wilde aan de slag met het opbouwen van de enorme hoeveelheid magazijnstellingen. Ivo vroeg of de onderaannemer al aan de slag kon, ondanks dat we nog niet hadden opgeleverd. Daar zijn we niet zo dol op, omdat je dan altijd zit met risico op schades en dat soort zaken. Toch denken we dan graag mee in oplossingen. We hebben toen de opslaghallen en drive-trough 3 weken eerder opgeleverd, zodat de stellingbouwer erin kon. Ook hierin pakken we dan de regie.”

“Een volgende keer zou ik kiezen voor een Design & Build project en Van der Horst meteen aanhaken."

Ivo van Beuningen – eigenaar KOMBI Bouwmaterialen Uden

Volgende keer Design & Build

Marcel en Ronald zijn tevreden met het eindresultaat. Ronald: “Juist door de extra geleverde inspanningen, zijn wij extra tevreden. Het is een mooi gebouw geworden, opgeleverd binnen de afgesproken bouwtijd. Dat was belangrijk, want Ivo wilde graag in de kerstvakantie verhuizen zodat het bedrijfsproces doorliep. Ook de opdrachtgever is erg tevreden, en daar doen we het voor!” Marcel vult aan: “Ik vind het mooi om te zien dat we binnen budget hebben kunnen bouwen en dat er voor Ivo nog geld beschikbaar was voor een gaaf interieur, gecreëerd door PINX. Dit mooie interieur zal bijdragen aan zijn dagelijkse verkoop, maar ook bij het werven van nieuwe mensen. Het is een hele mooie werkomgeving geworden.” Ivo bevestigt dat, hij is bijzonder trots op het eindresultaat. Ondanks dat hij even moest wennen aan alle overleggen. “In het begin dacht ik ‘gaan we het er nu weer over hebben?’, maar nu weet ik dat de grondige aanpak van Van der Horst z’n vruchten afwerpt. Wat een professionele club. Bij een volgend bouwproject zou ik er wel anders instappen. Nu ben ik het wiel eerst zelfs gaan uitvinden om vervolgens erachter te komen dat het wiel weer opnieuw uitgevonden moest worden. Een volgende keer zou ik Van der Horst volledig in hun kracht zetten en meteen vanaf het begin laten aanhaken. Dat heet Design & Build. Er staat dan nog niks op papier, samen met alle partijen bespreken we wat we gaan we doen. Maar los van dat ben ik enorm trots op het nieuwe pand, wat is het mooi geworden. Ik geniet er elke dag van.”

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd