24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Hoe Van der Horst duurzaam ondernemen continu voortzet

Home - Actueel - Hoe Van der Horst duurzaam ondernemen continu voortzet

Hoe Van der Horst duurzaam ondernemen continu voortzet

‘Wij denken niet in kwartalen, wij denken in generaties”

De eerste elektrische Mercedes-Benz Sprinter bus van Nederland, een elektrische heftruck, een serie laadpalen op het parkeerterrein en 1.000 zonnepanelen. In de afgelopen 2 jaar heeft Van der Horst weer flink wat duurzame stappen gezet. En het bedrijf is nog lang niet klaar. “Ik voel me medeverantwoordelijk voor het voortbestaan van moeder aarde. Idealistisch misschien, maar het is wel zo”, aldus algemeen directeur Antoon Van der Horst.

Van der Horst is niet alleen bezig met de dag van vandaag en het realiseren van winstgevende projecten. Dat is duidelijk. Dit kenmerkende familiebedrijf is bezig met de toekomst en het waarborgen van het voortbestaan van de organisatie. Antoon vertelt: “Daarbij is het belangrijk om oog te hebben voor de wereldbol, want als die er niet meer is houdt het bestaan op. Ik wil dat de komende generaties ook nog kunnen bouwen. Wij denken niet in kwartalen, maar in generaties. Dit zit in de genen van ons bedrijf.”

Stap voor stap een stuk duurzamer

Bij de bouw van het eigen kantoorgebouw was de ambitie er al: dit zou een energieneutraal pand worden. Inmiddels is het dankzij een warmtepomp en zonnepanelen zelfs energiepositief. Antoon legt uit: “Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met bronnen die 120 meter diep zitten en de zonnepanelen zorgen voor de energie die deze installatie nodig heeft. We wekken 250.000 kilowatt op, terwijl we zelf maar 125.000 nodig hebben. Daarnaast hebben we beleid gevoerd als het gaat om bedrijfsmiddelen, stuk voor stuk gaan we over op elektrisch. Bussen, auto’s, heftrucks; het hele wagenpark. Ook stimuleren we medewerkers om voor een elektrische auto te kiezen.

“De lat van duurzaamheidsdoelen ligt hoog.
Maar als je nergens begint, weet je zeker dat je nergens komt.”

Antoon van der Horst – algemeen directeur

Voorbeeldfunctie als bouwer

En dit is nog maar het begin. Van der Horst wil de bouwplaatsen nog verder verduurzamen, het energieverbruik verminderen en de CO2 uitstoot tot een minimum beperken. “Zo min mogelijk de planeet gebruiken, dat wil je bereiken. En dat gaat verder dan energie besparen. Circulaire materialen toepassen is een belangrijk onderdeel en meteen de grootste uitdaging. Je ziet dat grondstoffen uitgeput raken. Ik denk niet dat we al te laat zijn, maar ik denk wel dat we nu moeten doorpakken. Ik vind dat wij daarin als bouwer een voorbeeldfunctie hebben. Voor kleinere bedrijven, maar ook voor klanten. Als ik dit zelf niet toepas, hoe kan ik dan een klant overtuigen? We inspireren en adviseren onze klanten graag op dit gebied. In tenders is het gelukkig al een vast onderdeel, maar dat mag van mij nog wel wat zwaarder wegen. Bijvoorbeeld door bedrijven die erin investeren te belonen. In 2050 moeten de nodige doelstellingen gerealiseerd zijn van de overheid. Dat is een hele uitdaging, die lat ligt hoog. Maar als je nergens begint, weet je zeker dat je nergens komt.”

“Het is belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is.
Dat zijn we als bedrijf verplicht, vind ik.”

Antoon Van der Horst – algemeen directeur

 

Duurzame inzetbaarheid van mensen

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen om verbruik en materialen, het gaat ook om mensen. Ook daar is oog voor bij Van der Horst: “Waar het kan, huren wij mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het verrast ons vaak hoeveel talent daar zit. Ook zorgen we natuurlijk goed voor onze eigen mensen. We hebben in heel Nederland te maken met vergrijzing, duurzame inzetbaarheid is dan een thema. Als het werk te zwaar wordt, blijven we met elkaar in gesprek en zoeken we naar oplossingen. Ook dat is kenmerkend voor een familiebedrijf: dit soort dingen pakken we beet. We zorgen voor elkaar. Daarnaast is het zaak dat we ons inzetten voor voldoende jonge aanwas: jeugd die verder gaat bouwen. Ik zit in het bestuur van Bouwkring Brabant Noord Oost en in het bestuur van Techno Promo. Dat is een stichting die kinderen van groep 7 en 8 enthousiast maakt over techniek, door erover te vertellen en dingen te laten zien. Met de subsidie die we van de overheid hebben gekregen, willen we met deze twee stichtingen investeren in de regio en techniekonderwijs een boost geven. De eerste stappen hierin zijn gezet en de eerste enthousiastelingen zijn al opgestaan. Een mooie ontwikkeling die ons helpt om het bedrijf klaar te stomen voor de toekomst”, sluit Antoon af.

 

Kortom: je verantwoordelijkheid pakken en verder kijken dan je neus lang is, is de duurzame visie van Van der Horst. Meer weten over duurzaam ondernemen, de projecten of op zoek naar inspiratie? Neem dan gerust contact met ons op.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd