24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Gemeente Heusden verduurzaamt energieslurpend zwembadgebouw in Vlijmen

Home - Actueel - Gemeente Heusden verduurzaamt energieslurpend zwembadgebouw in Vlijmen

Gemeente Heusden verduurzaamt energieslurpend zwembadgebouw in Vlijmen.

De gemeente Heusden heeft de ambitie om de 11 gemeentelijke panden in 2030 energieneutraal te hebben. Hiermee willen ze een voorbeeldrol vervullen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Sportcentrum Die Heygrave in Vlijmen, met een energieslurpend zwembad, wordt als eerste aangepakt. Het is een bijzonder project dat zijn uitdagingen kent. De prijzen in de markt stijgen enorm en de planning is krap. De gemeente gaat dan ook niet voor niets aan de slag met een bouwteam, want dat schakelt sneller, en met een bouwpartner die zwembaden én verduurzaming als specialisme heeft. Projectleider Ellen Vos (gemeente Heusden) en uitvoerder Carlo van der Heyden (Van der Horst) vertellen meer over dit project dat in januari 2023 wordt opgeleverd.

Ellen Vos werkt al sinds 2007 bij gemeente Heusden als projectleider en houdt zich naast burgerparticipatie ook bezig met fysieke projecten zoals woningbouw en multifunctionele accommodaties. Dit project past precies in dat straatje. “We gaan binnen de gemeente aan de slag met het verduurzamen van 11 gebouwen. Wat ik leuk vind aan dit project, is dat je echt iets voor de toekomst maakt. We beginnen met het sportcentrum Die Heygrave, omdat dit onze grootste energieslurper is. Dit oude gebouw komt uit 1976 en is meteen ook het meest complexe project. De verwachting is dat per geïnvesteerde euro in dit project de grootste besparing van energie en reductie van CO2-uitstoot te behalen is.”, aldus Ellen.

Carlo vult aan: “In de stookruimte staat nu een gasgestookte kachel: die moet eruit. We gaan van het gas af en volledig over op elektrisch. Daarvoor boren we een aardwarmtebron. Hiermee verwarmen we straks het pand en het zwembadwater. Verder gaan we de gevels en het dak opwaarderen naar een betere isolatiewaarde. Denk aan gevelstucwerk, isolatie aan de buitenkant en een compleet nieuw dak. Alle luchtbehandelingsinstallaties die op het dak staan, worden vervangen. We doen dus niets aan het zwembad zelf, we pakken de schil van het gebouw aan en de installaties. We gaan voor een hoge RC-waarde van 8.”

“Wij pakken graag onze rol in een bouwteam. Zo kunnen we vanaf het begin van het proces meedenken en adviseren.” 
– Carlo van der Heyden, uitvoerder Van der Horst

Gekozen voor een specialist en een bouwteam

Deze uitdaging vraagt om expertise. Carlo: “Wij hebben flink wat ‘zwembadervaring’ in huis en dat heb je bij dit project ook nodig. Je moet kennis hebben van zaken als dampremmers, rvs-gebruik, het zwembadklimaat en klimaatschermen. Het is niet zomaar een eenvoudig bedrijfspand dat je verbouwt. Bovendien was gemeente Heusden op zoek naar een bouwteam en die rol pakken wij graag. Zo kunnen we vanaf het begin van het proces meedenken, adviseren, snel schakelen en op tijd naar alternatieven zoeken. Dat was hier ook nodig.”

 

“Van der Horst heeft projecten liever niet te makkelijk en ziet onze portemonnee als hun eigen portemonnee. Dat sprak me aan.” 

– Ellen Vos, projectleider gemeente Heusden

Ellen: “Dit project is breed uitgezet, we moesten aanbesteden. Daarbij hebben we aan alle deelnemers gevraagd om een plan van aanpak te presenteren. Ik vind het namelijk belangrijk hoe partners denken samen te werken, en hoe ze met de buurt en gebruikers omgaan. Je kunt nóg zo’n mooi werk opleveren; als je van dat onderdeel een bende maakt, werkt het niet voor mij. Daarover hadden zij goed nagedacht. Toen Van der Horst vervolgens zei ‘we hebben de projecten liever niet te makkelijk’, ‘we doen het echt samen met de opdrachtgever en gebruikers’ en ‘we zien de portemonnee van de opdrachtgever als onze eigen portemonnee’ was ik overtuigd.”  

“Wat we merken is dat Van der Horst proactief meedenkt en met slimme alternatieven komt, die voordeliger of sneller te realiseren zijn.”
– Ellen Vos, projectleider gemeente Heusden

Budget als enorme uitdaging

En daar hebben we meteen één van de grootste uitdagingen te pakken. “In de huidige tijd is het zo ontzettend moeilijk om binnen budget te blijven door de gekke markt en de enorme prijsstijgingen”, vertelt Ellen. “In de voorbereiding van z’n groot project werk je met een raming van de kosten. Op een gegeven moment kom je erachter dat de prijzen waarmee je rekent ontzettend snel achterhaald zijn en dat je meer budget nodig hebt. Daardoor konden we niet meteen de benodigde materialen bestellen, dat zorgt voor vertraging. Wat we merken is dat Van der Horst dan echt proactief meedenkt en met slimme alternatieven komt, die voordeliger of sneller te realiseren zijn. We doen het echt samen.”

Carlo noemt een concreet voorbeeld: “We hebben bijvoorbeeld een andere manier gevonden om de installaties van geluidsdemping te voorzien, die een stuk voordeliger is maar zeker net zo goed werkt. Heel belangrijk voor de omwonenden. En zo hebben we nog meer alternatieven aangedragen om de doelstellingen te behalen binnen het budget. Maar je komt ook onverwachte dingen tegen. Toen er een vogelnestje in de regenpijp zat, hebben we snel geschakeld en gekeken naar wat we wél al konden doen. We zijn daar pas aan de slag gegaan toen de vogeltjes waren uitgevlogen. Het is continu anticiperen en inspelen op de actualiteit.”

“We hebben onze zomervakanties op de planning aangepast. Zo kunnen we zelfs in de bouwvak samen met onze onderaannemers aan de slag.”
– Carlo van der Heyden, uitvoerder Van der Horst

Planning als nóg grotere uitdaging

Door de vertraging is het niet meer haalbaar om het belangrijkste deel van de verbouwing, waardoor het pand gesloten moet zijn, te realiseren tijdens de zomersluiting van zes weken. “We wilden het zwembad niet langer sluiten dan nodig”, legt Ellen uit. “Die 650 kindjes moeten iedere week gewoon zwemles kunnen krijgen, dat is belangrijk. En mensen met reuma of ouderen hebben ook baat bij baantjes zwemmen. Dit kunnen we niet zomaar stilleggen.

Van der Horst probeert zoveel mogelijk ervoor en erna te doen, maar helaas lukt het niet meer om het belangrijkste deel binnen die 6 weken te verbouwen. Dat betekent dat we langer dichtgaan. Voor de zwembadgebruikers proberen we zoveel mogelijk alternatieven aan te reiken, zoals extra zwemlessen voor de sluiting en zwemactiviteiten in andere baden in de omgeving. De opening staat gepland op 3 oktober, dat is vier weken na de zomerstop. Daarna gaat Van der Horst met de laatste werkzaamheden aan de slag, de oplevering is in januari 2023. Ik vind het écht knap dat we, ondanks de stijging van de bouwkosten, gewoon in de zomer aan de slag kunnen. Van der Horst heeft dat snel geregeld en goed gepland.”

“We hebben er onze zomervakanties op aangepast”, vertelt Carlo. “We gaan dus zelfs in de bouwvak volop aan de slag. Hetzelfde geldt voor onze onderaannemers zoals de stratenmaker, sloper, asbestsaneerder, grondwerker, installateur en loodgieter. Zo kunnen we in een korte periode zo ver mogelijk komen. Bij ons geldt namelijk dat de einddatum een keiharde datum is. Die halen we altijd. Daar staan we ook om bekend.”

“Van der Horst werkt open en transparant. In de speciale app zien we precies wat ze aan het doen zijn en bij wie je terecht kunt met een vraag.”
– Ellen Vos, projectleider gemeente Heusden

Fijne dynamiek in samenwerking

Een goede samenwerking hangt samen met mensen: wie werken er aan het project? Dat maakt groot verschil, vindt Ellen. “Hoe je met elkaar samenwerkt, vind ik de sleutel tot succes. Het samen doen, en het daarna nóg een keer samen willen doen. Dan zit het goed. En dat is bij Van der Horst het geval. De dynamiek is fijn en dat werkt. Ook zijn ze open en transparant. Bijvoorbeeld met de Van der Horst app. Daarin zien gebruikers en omwonenden precies wat we aan het doen zijn. Waarover ik ook tevreden ben, is de uitvoering op het werk. De manager van het zwembad heeft bijna dagelijks contact met de uitvoerder voor de praktische afstemming. Als Van der Horst moet gaan boren, vragen ze vooraf netjes wat het beste moment zou zijn. Dat soort afstemming maakt mij blij. Ze hebben echt oog voor de opdrachtgever, voor de klant en voor de gebruikers.

We zijn samen onderweg naar een mooi, duurzaam sportcentrum met zwembad dat straks aan de buitenkant niet meer te herkennen is. Dat vind ik heel leuk. Het bouwdoek hangt: dus op naar de oplevering!”

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd