24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Een sterk staaltje vakmanschap bij het gemeentehuis in Boxmeer

Home - Actueel - Een sterk staaltje vakmanschap bij het gemeentehuis in Boxmeer

Het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt in Boxmeer gevestigd. Hiervoor wordt het bestaande gemeentehuis uitgebreid en vernieuwd. Een complex project waar vakmanschap, innovatie en samenwerking voor nodig is. Aan Van der Horst de eer om als bouwpartner deze uitdaging aan te gaan. “Dit project is heel divers met veel verschillende facetten en een ingewikkelde constructie. Dat is precies de reden waarom dit een ideale opdracht is voor ons”, aldus projectleider Bart Koenen.

Het bestaande gemeentehuis wordt verbouwd en uitgebreid. Dat betekent dat het casco-gebouw intact blijft, maar de binnenbouw volledig gedemonteerd wordt. “We willen zoveel mogelijk materialen hergebruiken”, vertelt Bart. “De materialen ‘oogsten’ we daarom uit het pand. Naast het opknappen van het bestaande deel, bouwen we ook een stuk aan. Boven het parkeerdek komt een oversteek. Dit noemen we ook wel een overkraging. Een uitdaging, want daarvoor heb je een stevige staalconstructie nodig.”

Totaal 193 ton aan staal

Om ervoor te zorgen dat de aanbouw ‘zweeft’ boven het parkeerdek, bouwt Van der Horst op de bestaande kelder een staalconstructie met kanaalplaatvloeren en een druklaag. Men heeft 12 jaar geleden al rekening gehouden met uitbreiding van het gebouw, dus deze constructie komt op de bestaande fundatie te staan. Hiervoor schakelde Van der Horst Metaalbouw Vloet in. Bart: “De constructie is complex. De uiteindelijke staalconstructie vormt één groot vakwerkspant. Hiervoor hebben we samen met Metaalbouw Vloet een montage- en constructieplan bedacht. Het totale vakwerkspant bestaat uit 6 elementen per verdieping van circa 4 x 23 meter en het gewicht varieert van 13 tot 17 ton. Deze elementen zijn in de fabriek samengesteld en voorzien van brandwerende coating. Vervolgens worden ze met speciaal transport naar de bouwplaats vervoerd en direct vanaf de vrachtwagen gemonteerd.”

De begane grond is dus maar twee derde van het hele gebouw, de eerste en tweede verdieping ‘kragen’ over de begane grond. De immense, stalen constructie draagt deze verdiepingen. “We hebben gekozen voor een staalconstructie met gevelsluiting en prefab houtenskeletbouwelementen. Deze elementen worden in één keer compleet met kozijn in de staalconstructie geplaatst. In de staalconstructie zitten alle voorzieningen, zodat we de skeletbouw direct kunnen monteren”, legt Bart uit.

Veel bouwstromen tegelijk

Maar de stalen constructie is niet de enige uitdaging die Van der Horst aangaat. Ook het proces is niet standaard. “Bij dit project lopen meerdere bouwfases door elkaar. Normaal begin je eerst onder de grond, daarna ga je aan de slag met de constructie en tot slot met de afbouw. Hier komt alles in één keer tegelijk. We zijn het bestaande deel aan verbouwen en ondertussen bezig met nieuwbouw. Dat betekent dat we bezig zijn met slopen, afbouwen maar ook met de ruwbouw van het nieuwe stuk. Het is belangrijk dat we de juiste bouwvolgorde aanhouden, om alles vlekkeloos in elkaar te laten overlopen. Een goede planning is cruciaal, daar zitten wij bovenop.”

IJzersterke samenwerking

Het plaatsen van de staalconstructie verliep soepel. “We zijn allemaal tevreden over de samenwerking. Bij zo’n enorme operatie is veiligheid, onderlinge samenwerking en afstemming erg belangrijk. Dit deel verliep goed en paste perfect. Nu verder met de rest!”, sluit Bart af. Het team gaat op volle kracht door. Volgende week worden de vakwerkspanten van de tweede verdieping geplaatst. Alles voor een mooi eindresultaat!

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd