24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Een complete etage houten skeletbouw maken en plaatsen?

Home - Actueel - Een complete etage houten skeletbouw maken en plaatsen?

In december 2021 waren de tekeningen van het NRE-gebouw in Eindhoven pas definitief, en begin maart 2022 werden alle houtskeletbouwelementen van de derde bouwlaag al geplaatst. Hoe dat zo snel kan? Door deze houtskeletbouw compleet te prefabriceren in de eigen fabriek. Dat deed Van der Horst met een reden. Met maar 1,5 meter bouwplaats rondom het te realiseren pand in het centrum van Eindhoven, kun je namelijk wel spreken van een logistieke uitdaging. Van der Horst vindt de oplossing in de snelheid en praktische voordelen van prefab en het just in time leveren. Projectleider Bart Koenen praat ons kort bij.

 

“De houtskeletbouw hebben we volledig in eigen beheer geprefabriceerd,

zodat we bijzonder snel konden bouwen.”

Bart: “In het centrum van Eindhoven is het terrein van een oude gasfabriek compleet herontwikkeld. De laatste fase gaat om vier nieuwe complexen, waarbij wij bezig zijn met de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw. Het pand dat we nu aan het bouwen zijn, bestaat uit drie bouwlagen. Op de begane grond komt een oldtimer-garage en een horecagelegenheid, op de eerste verdieping ook de garage en een atelier, en op de tweede verdieping een short stay hotel. Het uitdagende aan dit project is de krappe bouwplaats: aan de voorkant hebben we maar een strook van 1,5 meter eigen terrein. Om het pand te kunnen realiseren, maken we tijdelijk gebruik van een stukje perceel van de buren en de openbare ruimte. Natuurlijk alles netjes in afstemming. Er is nauwelijks ruimte voor een opslagdepot van materialen, dit betekent dat alle leveringen just in time worden gepland en de geleverde spullen meteen worden verwerkt. Het nadenken over de uitvoeringsvolgorde is daarbij essentieel, alles moet zo snel mogelijk gaan.”

De kracht van een eigen werkplaats

“De gebouwconstructie van de eerste twee bouwlagen bestaat uit staal, kalkzandsteen en kanaalplaatvloeren met een druklaag erop. Op de tweede verdieping springen de gevels terug ten opzichte van de onderliggende draagconstructie, dus die staan echt op de tweede vloerconstructie. Om dat te kunnen doen, moet deze licht van gewicht zijn. Daarom is er gekozen voor een houten skeletbouw. Alle wand- en dakelementen zijn volledig geprefabriceerd in onze eigen fabriek en daarna op de bouwlocatie gemonteerd. Door het hele proces in eigen hand te hebben, konden we snel schakelen: van productietekeningen tot prefabricage van de houtskeletbouwelementen. Zo hebben we de levertijd aanzienlijk verkort en de gevraagde bouwplanning kunnen halen. Dat is de kracht van een eigen werkplaats.”

Alleen maar voordelen

“Een ander voordeel van prefab is dat je heel snel wind- en waterdicht bent, waarna de afbouw binnen kan starten. Bovendien moet je bij prefab eerst alles volledig uitdenken. Dat betekent dat  de meeste onvolkomenheden vooraf worden getackeld. Besluitvormingen voor de klant vinden in een vroeg stadium plaats, waarbij eventuele wijzigingen en wensen doorgevoerd kunnen worden met weinig afbreukrisico. Kortom, met deze prefab-oplossing hebben we onze krappe bouwplaats zo min mogelijk belast, zijn we sneller in het bouwen van deze laag én is onze klant meer dan tevreden. Vóór de bouwvak leveren we dit gebouw op!”

 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd