24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Doorbouwen in corona tijd – zwembad Valkenhuizen Arnhem

Home - Actueel - Doorbouwen in corona tijd – zwembad Valkenhuizen Arnhem

Op dit moment zijn we druk bezig met de nieuwbouw van zwembad Valkenhuizen te Arnhem. Een complexe opdracht, maar wel een project wat hierdoor ons op het lijf geschreven is. Dankzij de aanbestedingsmethode, aanbesteding met onderhandeling, konden we onze toegevoegde waarde als ‘meedenker’ laten zien, samen met onze partners Hoppenbrouwers Techniek en Lotec. Door onze vindingrijke inslag wisten we 30 procent te besparen voor de gemeente Arnhem waardoor het project doorgang kon krijgen.

Midden vorig jaar gingen we aan de slag met de bouw. Het gebouw wordt duurzaam: gasloos, optimaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Zwembad Valkenhuizen beschikt straks over twee gescheiden zwembaden: een zesbaans wedstrijdbad en een doelgroepenbad met beweegbare bodem. En of dat nog niet complex genoeg is, het nieuwe zwembad wordt op dit moment volledig aangesloten op de bestaande bouw. En toen kwam corona…

Nadat diverse sectoren hun zaken in maart moesten sluiten, bleven de bouwplaatsen open. Natuurlijk waren we daar blij mee, mits onze mensen maar veilig konden werken. Voor de bouwsector werden specifieke maatregelen opgesteld die direct ingevoerd werden. Afgelopen week bracht fotograaf Patrick Bongartz, o.a. fotograaf voor het magazine InZaken, een bezoek aan de bouwplaats te Arnhem. Hij zag letterlijk door zijn camera hoe de coronamaatregelen ingeburgerd zijn op de bouwplaats. 

Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen en de medewerkers veilig kunnen werken. Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. 

Patrick: ‘Inmiddels ben je er aan gewend om in het dagelijks leven veilig om te gaan met corona, in de supermarkt of tijdens een wandeling. Maar onderweg naar Arnhem vroeg ik me wel af hoe dat zou gaan op een bouwplaats waar veel verschillende partijen samenwerken met allen een strakke planning. Al bij de ingang zag ik echter de posters hangen die me wezen op de gedragsregels op de bouwplaats. Ik werd ontvangen door uitvoerder Jeroen Kuijpers, natuurlijk zonder handen te schudden’.

Uitvoerder Jeroen (een functie die overigens steeds vaker bouwplaatsmanager wordt genoemd) is tevens de corona-coördinator op de bouwplaats. Hij zorgt ervoor dat iedereen (collega’s, onderaannemers en leveranciers) de regels kent en correct uitvoert. Hij spreekt mensen ook aan op eventueel onveilig gedrag.

Jeroen Kuijpers: ‘Sinds corona reizen we niet meer samen naar de bouwplaats maar gaat ieder met eigen vervoer. We werken continu in een klein team met elkaar samen, wisselen het team niet, we letten op elkaar en houden ook rekening met elkaar. Hierdoor kunnen we veilig en verantwoord doorbouwen. We vormen hier als het ware een gezin.'


Jeroen wijst fotograaf Patrick op het corona protocol. Patrick: ‘Ik begon met het desinfecteren van mijn handen. Ik werd erop gewezen dat in alle kantoren, toiletten en schaftruimten desinfecterende middelen stonden. Op al deze locaties hangen ook posters om de hygiëneregels nogmaals onder de aandacht te brengen'. Jeroen vult aan: ‘De pauzes hebben we in tijdsblokken verdeeld. Hierdoor zijn we nooit met teveel mensen in een ruimte en kunnen we de anderhalve meter ook prima toepassen'. 

Patrick: ‘Tijdens het fotograferen liep ik mee met het bouwpersoneel. Je ziet dat de anderhalve meter eigenlijk overal ‘als bijna natuurlijk’ wordt gerespecteerd. De bouwplaats is ook vrij groot, dus afstand houden is buiten geen probleem’. Jeroen: ‘Bij sommige werkzaamheden is het niet mogelijk om exact de 1,5 meter richtlijn aan te houden. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van dikke multiplex stelstroken, om het vervolgens op maat te houden en tevens goed vast te zetten. Dan wordt er een uitzondering gemaakt, maar ook dan weer zo veilig en kort mogelijk'. 


Patrick: ‘Door de getroffen maatregelen voelde ik mij veilig om mijn werkzaamheden als fotograaf te kunnen uitvoeren. Hierdoor is het dus heel goed mogelijk om ook met deze coronamaatregelen als fotograaf een goede bedrijfsreportage te kunnen maken'. Vandaag laten we alvast een paar beelden uit de reportage zien waarin met name uitvoerder Jeroen is gevolgd tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden op de bouwplaats.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd