24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

De meest gestelde vragen over Design & Build

Home - Actueel - De meest gestelde vragen over Design & Build

Design & Build is een contractvorm die we bij Van der Horst steeds meer toepassen, met name bij complexe projecten. Deze manier van werken heeft veel voordelen voor zowel de opdrachtgever als voor ons. We zetten de meest gestelde vragen over Design & Build voor je op een rijtje.

 

Wat is Design & Build?

Bij deze contractvorm ligt zowel het ontwerp als de realisatie van het project bij ons. Wij dragen vanaf het begin de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, het budget, de planning en de realisatie.

 

Wat zijn de belangrijkste verschillen met een contract in traditionele vorm?

Bij traditionele bouw wordt de prijs in een relatief laat stadium bepaald door de aannemer. En hoe verder je in het traject bent, hoe hoger de uitgaven vaak worden. Terwijl de invloed op de kosten juist minder wordt. Bij Design & Build bepalen de keuzes die je bij het ontwerp maakt de prijs. Die invloed heb je aan het begin van het project. Daardoor zie je veel eerder wat de financiële consequenties zijn van bepaalde keuzes en kunnen we beter een prijs garanderen. Bovendien zijn wij bij een D&B-project verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie. En dat brengt met zich mee dat we ook zorg dragen voor de planning en het budget én het enige aanspreekpunt zijn voor de opdrachtgever.

 

Hoe kunnen jullie een vaste prijs garanderen bij een Design & Build contract?

Bij Design en Build zie je veel eerder wat de financiële consequenties zijn van bepaalde ontwikkelingen in het traject. De keuzes die je aan het begin van het project maakt, bepalen de uiteindelijke kostprijs. Bovendien schakelen we onze onderaannemers ruim op tijd in, zodat zij mee kunnen praten over het eerste ontwerp. Alleen op die manier kunnen zij – en dus ook wij - de kostprijs ook echt garanderen.

 

Wat zijn andere voordelen van een Design & Build contractvorm?

Bij een Design & Build project dragen wij de volledige verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de realisatie van het project. Bovendien kom je als opdrachtgever nooit tussen twee partijen in te staan, omdat je alleen ons als contractant hebt. Daarnaast zijn we vaak sneller met de oplevering, omdat we zowel bij het ontwerp als bij de realisatie heel efficiënt te werk kunnen gaan.

Hoe komen jullie tot een ontwerp?

Bij het ontwerp van een gebouw kijken we samen met de opdrachtgever en architect naar de functionele eisen en stellen we altijd de vraag: waarom kies je hiervoor? Waarom ziet dit er zo uit? Wat is het toekomstperspectief van dit gebouw? We houden altijd het uiteindelijke doel van het gebouw voor ogen en letten vanzelfsprekend op duurzaamheid. Het komt dan ook wel eens voor dat we het ontwerp aanpassen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan of om juist kosten te besparen. Kennis over onderhoudskosten, onderhoudsvriendelijkheid en materiaalkeuze is hierbij onmisbaar.

Is Design & Build ook geschikt voor complexe projecten?

Juist bij complexe projecten kun je met Design & Build het verschil maken. Er moeten veel vragen beantwoord worden en veel keuzes worden gemaakt. Deze keuzemomenten hebben allemaal invloed op het eindresultaat. Als je daar voordat je met de bouw begint goed over praat met alle betrokkenen zoals gebruikers, onderaannemers en architect en eventuele problemen van alle kanten belicht, kom je tot creatieve oplossingen. En daar zit precies onze expertise.

 

Heb ik als opdrachtgever nog invloed op het project?

We houden je als opdrachtgever natuurlijk continu op de hoogte van de ontwikkelingen. Omdat we in het begin van het project met onze opdrachtgevers in gesprek gaan over het gewenste resultaat, ontstaan er kansen om betere oplossingen te kiezen. Bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid of onderhoud. De belangrijkste keuzes maken we op die manier samen vooraf en het budget leggen we vast. De uitvoering kun je daarom met een gerust hart aan ons overlaten.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd