Als je een traditionele bouwer bent, ligt er een ontwerp, een bestek, een beschrijving. Hoe je het ook noemt: je wordt gevraagd om te maken wat omschreven staat. Het enige wat je moet doen, is de juiste spullen inkopen en zorgen dat het wordt gemaakt. En daar blijven vaak kansen liggen, vindt Ted: “Ik ben van mening dat je achteraan in het proces vrijwel geen invloed meer hebt op de kostprijs. Het ontwerp bepaalt namelijk hoe hoog de kosten zijn. Een meter hout of staal en een metselaar zijn bij ons net zo duur als bij de concurrent. Daarmee kun je het verschil niet maken. Hooguit door heel goed in te kopen, maar dat is minimaal. Vergelijk het met een pakje suiker: of je dat nu bij de Albert Heijn of bij Super de Boer koopt, het is bijna even duur. Je hebt als bouwer wel wát invloed op de kostprijs, maar het gaat dan nog maar om de laatste 5 à 10% van het hele gebouw.” Zie afbeelding 1.
Van der Horst timmert niet alleen hard aan gebouwen, maar ook aan de weg. Bij ieder project pakt deze bouwpartner namelijk het liefst een zo groot mogelijke rol. Vooraan in het proces. Want: hoe meer invloed een bouwer heeft op het ontwerp, hoe beter het eindresultaat wordt. Van der Horst heeft nu al bij zo’n 70% van de projecten ontwerpverantwoordelijkheid. Waarom zij dat zo belangrijk vinden, vertelt Ted van Schijndel, commercieel directeur bij Van der Horst.
“Ik zeg niet tegen een klant waaraan hij zijn euro moet uitgeven,
ik geef alleen aan wat het kost als hij bepaalde keuzes maakt.”
En dat is zonde. Het is veel slimmer om de bouwer vanaf het begin verantwoordelijk te maken en zo op de kwaliteit en de kosten te sturen. Zij weten namelijk als geen ander wat de dagprijzen zijn en hoe je het maximale uit iedere euro kunt halen. Misschien tekent een architect een gevel met glaswanden van 2 meter breed, maar is het veel voordeliger om 1,80 meter aan te houden. Als je dat vooraf op tafel legt, kan de klant bewuste keuzes maken. “Ik zeg niet tegen een klant waaraan hij zijn euro moet uitgeven, ik geef alleen aan wat het kost als hij bepaalde keuzes maakt. Nu worden die keuzes vaak onbewust gemaakt en dat is jammer.”, aldus Ted.
“Het hoeft niet altijd goedkoper,
maar we willen het beste en maximale uit iedere euro van het budget halen.”
Portemonnee bewaken
Daarbij hoeft het niet altijd goedkoper, maar ga je wel voor een betere eindkwaliteit met hetzelfde budget, vertelt Ted: “Met deze aanpak bepaal je vooraf waaraan je je geld wilt uitgeven. Je gaat vooraan de juiste keuzes maken. Het hoeft niet altijd goedkoper, maar wij willen wel het beste en maximale uit iedere euro halen. Daarom stellen wij scherpe vragen. En daarna nog een paar meer. Zodat we precíes weten wat onze klant wil. En tot in detail het primaire proces van de klant kennen. Daarbij kijken wij naar de praktische kant en naar de kostenkant. We nemen hierin onze kennis over brandveiligheid, het bouwbesluit en constructies mee. Dan kunnen we inzichten geven; wat is de financiële impact van bepaalde keuzes? Vanuit de verschillende elementen leggen we heel snel een begroting op tafel en bewaken dan graag die portemonnee. Want als we dan toch eindverantwoordelijk zijn voor die kosten, zorgen we er liever voor dat iedere uitgegeven euro goed doordacht en heel goed besteed is.”
“Wij gaan op de stoel náást de architect zitten en geven kaders,
architecten zijn vaak heel blij met deze input.”
Zonder wrijving geen glans
Of Van der Horst daarbij niet op de stoel van de architect gaat zitten? “Nee, zeker niet. We gaan op de stoel náást de architect zitten”, vertelt Ted. “Het is belangrijk om dit samen te doen, ieder vanuit zijn of haar vak. Dat is goed voor de creativiteit en zo houd je elkaar scherp. Natuurlijk is er soms wat wrijving, maar zonder wrijving geen glans. Als wij vooraf aangeven dat glaswanden van 1,80 meter slimmer en voordeliger zijn, kan de architect dat meteen goed intekenen. Eigenlijk veel logischer dus. Anders moet je verderop in het proces weer terug. We geven kaders waardoor architecten veel beter kunnen ontwerpen. Zij zijn vaak juist heel blij met onze input.”
“Samenwerken geeft energie
en de klant krijgt een beter eindproduct.”
Een vonk
Gaat dit altijd gemakkelijk? Nee, soms is het ook een complexe puzzel. Dan voel je dat het wringt. Opgeven is echter nooit een optie: “We gaan altijd door. Tot het moment dat opeens het kwartje valt: waarom doen we het niet zo? En dan zie je een vonk bij de architect, ‘ja, dat is het!’. Dan kijk je beiden naar een ontwerp dat 100% klopt binnen de uitvraag. Dat geeft ons energie en dat geeft de architect energie. Ook wij kunnen het niet alleen, 1+1 is dan echt 3. En de klant krijgt een beter eindproduct.”
Kortom: hoe sneller Van der Horst aan tafel zit, hoe fijner zij dat vinden én hoe beter het is voor de klant. Het eindresultaat wordt er beter van. “Zo kun je tenminste meedenken, je expertise inbrengen. Creatief zijn. Vindingrijk zijn! En dat zijn we graag.”, sluit Ted af. Meer weten over deze aanpak? Neem gerust contact met ons op.
8000
woningen hebben wij dagelijks in onderhoud
48
gebouwen brandwerend gemaakt
31
sportaccommodaties gerealiseerd