24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Brandwerende bekleding in Arnhemse sporthal: een staaltje vakmanschap

Home - Actueel - Brandwerende bekleding in Arnhemse sporthal: een staaltje vakmanschap

Van der Horst is als bouwpartner gekozen voor een nieuwe sporthal in Arnhem. De vereiste brandwerende voorzieningen zijn hierbij een belangrijk onderdeel. Dat vraagt om specialisme en de nodige kennis en ervaring. Gelukkig hoefde het projectteam niet ver te zoeken; Van der Horst heeft namelijk een eigen team ‘brandwerende voorzieningen’. Projectleider Ariën Auwens vertelt hoe zij met slim plannen en snel schakelen dit staaltje vakmanschap in goede banen hebben geleid.

Bij een nieuwbouwpand brengt een externe partij een adviesrapport uit over brandveiligheid. Daarin staat precies met welk staal en welke afscheidingen je wel of niet iets moet doen. Gesneden koek voor het team van Ariën: “Wij werken altijd met een complete staaltekening. De verschillende kleuren geven aan wat brandwerend gecoat moet worden, wat brandwerend bekleed moet worden en waar niets mee gedaan hoeft te worden. Zo zien we op de tekening precies welke assen we op welke manier moeten behandelen.”

Coaten versus bekleden

Er zit dus een verschil tussen coaten en bekleden. Dat is beide een andere manier om iets brandwerend te maken. Ariën legt uit: “Coaten gebeurt vaak al bij de fabrikant, dat is het aanbrengen van een spuitlaag. Staal bekleden doen wij zelf. Dat betekent dat we het staal gaan inkleden met brandwerende beplating en dit vastmaken aan elkaar. We pakken de balken helemaal in, zodat als er brand uitbreekt de beplating het staal beschermt tegen de hitte en dus tegen doorbuigen en instorten. Afhankelijk van het adviesrapport moeten de platen 20, 30 of 60 minuten brandwerend zijn.”

“Het is belangrijk dat je dit laat doen door een gekwalificeerde firma met ervaren vaklieden die weten waarmee ze bezig zijn.”

Ariën Auwens – projectleider

Specialistisch werk

Dit is een nauwkeurig karwei. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Niet alleen omdat dit gecontroleerd wordt, maar ook om de veiligheid van gebruikers en bezoekers te waarborgen. “De constructie moet voldoen aan de algemene richtlijnen. Is dat niet het geval, dan mag je opnieuw beginnen en dan ga je onnodig kosten maken”, vertelt Ariën. “Daarom is het belangrijk dat je dit laat doen door een gekwalificeerde firma met ervaren vaklieden, die weten waarmee ze bezig zijn en bekend zijn met de regelgeving.”

Kennis van alle regels

En die regels gaan tot in detail. Ariën: “Je moet weten om hoeveel centimeter de bevestigingsmiddelen moeten zitten, of je gebruik mag maken van schroeven of nieten en welke, hoe je de bekleding moet afkitten, hoe je ervoor zorgt dat er geen enkele opening meer is. Ook voor deze ‘brandwerende doorvoeren’ zijn wij MEB-gecertificeerd. Hierop worden we gecontroleerd in de vorm van audits. Verder is het de ervaring die telt. Onze mensen zijn dagelijks bezig met brandwerende voorzieningen, zij weten precies waarop ze moeten letten. En ondanks al die ervaring, doen ze iedere dag weer nieuwe kennis op omdat ze er zoveel mee bezig zijn. Je komt altijd weer nieuwe dingen tegen die we uitzoeken, waarvan we leren en zo gaan we met weer een voller koffertje expertise naar het volgende project.”

Soepele samenwerking

De voorbereidingstijd bij dit project was kort. Dat betekent: snel schakelen. Gelukkig kon Van der Horst dit intern makkelijk doen met de eigen timmerwerkplaats. “We hebben al het plaatwerkmateriaal vooraf ingemeten en op maat gemaakt, zodat de jongens buiten zo min mogelijk hoeven te zagen. Natuurlijk moeten ze soms iets passend maken of een hoekje zagen, maar de juiste breedtes en lengtes zijn al voorbereid. We maken complete zaagstaten in de voorbereiding, die zijn heel uitgebreid. Iedere kant en hoek staat erop. Deze coderen we met een nummer, zodat de uitvoerende collega’s aan de hand van de tekeningen en het nummer zien welke plaat waar hoort. Dankzij deze goede samenwerking was het materiaal er iedere fase op tijd en konden we snel werken.”

“Dit hebben we als team in korte tijd voor elkaar gekregen door goede afstemming en samenwerking.”

Ariën Auwens – projectleider

Team-effort

Die snelle afstemming en korte lijntjes; dat is de kracht van het team brandveiligheid bij Van der Horst. “Wij kunnen in het voortraject al meegenomen worden bij projecten. Onze collega’s winnen vooraf advies in over hoe ze zaken het beste brandwerend kunnen afwerken. Dat scheelt weer in de uitvoering. Die samenwerking tussen de mensen ‘buiten’ en de mensen ‘binnen’ zorgt ervoor dat zo’n project op het gebied van brandveiligheid heel goed verloopt. We hebben iedereen nodig om het werk gedaan te krijgen. Het is echt een stuk team-effort en dat is mooi om te zien.”, sluit Ariën af.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd