24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Bouwteam Brandweerkazerne Uden overtreft verwachtingen

Home - Actueel - Bouwteam Brandweerkazerne Uden overtreft verwachtingen

Na lang wikken en wegen was het zover: Veiligheidsregio Brabant-Noord gaf het startsein voor een nieuwe brandweerkazerne op een nieuwe locatie in Uden. Het doel? Een honk waar deze vrijwilligers zich echt thuis voelen. En natuurlijk een functionele plek, zodat zij razendsnel kunnen uitrukken in en om Uden. Maar ook moet er ruimte zijn om te oefenen en te trainen en is er kantoorruimte nodig. Dit alles is samengebracht in een ontwerp, waarbij zelfs de oude, gekoesterde brandweerwagen als een museumstuk een bijzonder mooi plekje heeft gekregen. Wie er aan de slag mocht met deze opdracht? Een bouwteam, waarbij de aannemer meteen vanaf het begin aan tafel zit. Dat deze werkwijze in ieders voordeel werkt, heeft dit project bewezen.

De opdrachtgever, Veiligheidsregio Brabant-Noord, heeft de regie met betrekking tot de processturing en de aannemerselectie voor het bouwteam, opgedragen aan Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy. Van der Horst kwam met het beste plan en mocht deelnemen in het bouwteam. Een opdracht die hen op het lijf was geschreven. Het bouwteam vol deskundigen heeft met plezier samengewerkt en een prachtig resultaat neergezet. Willem van Cuijk was projectleider vanuit de Brandweer, Veiligheidsregio Brabant-Noord. Marcel Hanegraaf mocht vanuit architectenbureau De Twee Snoeken meedenken, en Marcel Jans, kostendeskundige, was naast projectleider Bart Koenen aangesloten vanuit Van der Horst. Zij vertellen ons meer over dit project.

 

“Het voordeel van een bouwteam is dat je problemen vroegtijdig kunt tackelen en minder verrassingen achteraf hebt.” Marcel Hanegraaf – architectenbureau De Twee Snoeken

Aan de slag met een bouwteam

Willem neemt ons mee in de opdracht: “Voor deze vrijwilligerspost in Uden wilden we een thuisbasis creëren. Een plek waar je graag bent. Natuurlijk moest de kazerne ook functioneel zijn met een slimme ruimte voor alle uitrukvoertuigen, kleedruimtes, douches, instructieruimtes voor trainingen en een oefenplaats buiten om slangen uit te rollen en auto’s open te knippen. Ik mocht het proces van dit bouwproject begeleiden en vond het bijzonder prettig om met een bouwteam te werken. De juiste mensen vanuit ieder specialisme zaten meteen aan tafel, waardoor we constructief konden sparren en snel konden schakelen.”

Marcel Hanegraaf beaamt dit: “Het voordeel van een bouwteam is dat je problemen vroegtijdig kunt tackelen. Iedereen denkt mee, beslist mee en engineert mee. Zo kom je tot een gedragen ontwerp én een gedragen planning. Dit zorgt voor minder verrassingen achteraf. Wij vinden dat prima werken zo.”

 

“We hebben een alternatieve gevel bedacht met meer isolerend vermogen, een snellere bouwmethode én tegen lagere kosten.” Marcel Jans – Van der Horst

Dubbelwinst door slimme oplossing

Dat het vroegtijdig meedenken door de bouwpartner z’n vruchten kan afwerpen, bewijst Van der Horst in dit project. Zo hebben zij een alternatieve gevel bedacht met een Rc (isolerend vermogen) van 10 in plaats van de gevraagde 6 én tegen lagere bouwkosten, terwijl het uiterlijk onveranderd is gebleven. Marcel Jans van Van der Horst legt uit: “Bij de uitvraag vroeg de opdrachtgever naar optimalisaties voor het plan. Daarover denken wij graag mee. Wat op papier stond, was een opzet waarbij het gebouw op de begane grond (van binnen naar buiten) was opgebouwd uit kalkzandsteen, spouwisolatie en aan de buitenkant een esthetisch betonnen gevel. Op de eerste verdieping was een staalconstructie en houtskeletbouw met houten gevelbekleding gepland. Wij kwamen toen met het voorstel om het gebouw geheel in een staalconstructie met sandwich gevelbekleding neer te zetten. Op de begane grond met aan de buitenzijde de betonnen gevel, op de eerste verdieping aan de buitenzijde de houten gevelbekleding. Op deze manier konden we het bouwwerk heel snel wind- en waterdicht maken en daardoor sneller met de afbouw beginnen. Een positief effect op de planning dus, zonder dat er aan de buitenkant een verschil te zien is. Bijkomende voordelen zijn de eenvoudig te realiseren hogere isolatiewaarde en de lagere kosten.”

“De prefab betonnen wanden heeft Van der Horst zelf gemaakt, zodat we het gewenste, superstrakke eindresultaat konden bereiken.” Marcel Hanegraaf – architectenbureau De Twee Snoeken

 

En dat is nog niet alles. Ook Marcel vanuit het architectenbureau De Twee Snoeken was blij met de inbreng van Van der Horst: “Als architect hebben wij altijd prachtige ideeën, in dit geval de mooie betonnen gevels aan de buitenzijde. Na een check van het materiaal bij een onderaannemer vonden we de kwaliteit discutabel. We wisten dat Van der Horst een prefab hal heeft waar zij dit soort elementen zelf kunnen maken. Dat hebben ze uiteindelijk ook voor dit project gedaan en het resultaat is superstrak. Dan merk je dat je met een partner te maken hebt die meedenkt en er extra energie in steekt om de kwaliteit te verhogen. Daar zijn wij heel blij mee, want dat verbetert het eindresultaat.”

 

 

“De brandweervrijwilligers zijn enorm te spreken over de kwaliteit, de afwerking en het behalen van de planning.” Willem van Cuijk – Veiligheidsregio Brabant Noord

Een opening met stralende gezichten

Willem: “De opdrachtgever is tevreden, maar wat ik het belangrijkst vind is dat de gebruikers tevreden zijn. En dat zijn ze. De brandweervrijwilligers van post Uden en de Veiligheidsregio Brabant-Noord zijn enorm te spreken over de kwaliteit, de afwerking én het behalen van de planning. Want dat was door sneeuwval nog best een uitdaging.” Ook Marcel Hanegraaf sluit dit project met een goed gevoel af: “Ik zag bij de opening alleen maar blije gezichten. Prachtig voor ons om te zien. Ook de reacties van onze collega’s die het project niet kenden, waren erg positief. Dan weet je dat we het samen goed hebben gedaan.”

 

“Van der Horst is een flexibel bedrijf en een partner die meedenkt. Dat hebben ze in dit project wel weer bewezen.” Marcel Hanegraaf – architectenbureau De Twee Snoeken

De kracht van samenwerken

Dit project laat zien wat de kracht van een bouwteam is: alle specialisten zitten meteen aan tafel om mee te denken en zijn direct van alles op de hoogte. Dan ga je er samen voor, en dat bevalt ook Marcel Hanegraaf goed: “Het was fijn samenwerken zo. Als bouwteam hebben we samen een cadeau gegeven aan de gebruikers, met foto’s van de bouw. Dat betekent dat je het goed met elkaar kunt vinden. De medewerkers van Van der Horst zijn vriendelijk en constructief meedenkend. Ze zetten niet de hakken in het zand, maar denken: dit is belangrijk voor jullie, hoe kunnen we dit het beste doen? Natuurlijk gaat er ooit iets mis, maar uiteindelijk is het resultaat belangrijk en werk je samen om het op te lossen. Van der Horst is een flexibel bedrijf en een partner die meedenkt. Dat hebben ze in dit project wel weer bewezen. De medewerkers weten dat het project door moet en springen zelf extra bij wanneer nodig. Als zij morgen weer bij een project bouwteampartner zouden zijn, vind ik dat prima: ik kan er goed mee werken.”

Willem sluit af: “Dit was een schoolvoorbeeld van goede samenwerking. Projectleider Bart Koenen en uitvoerder Jeroen Kuijpers van Van der Horst waren altijd goed bereikbaar en behulpzaam. Problemen werden direct opgelost en de bouwplaats zag er altijd netjes opgeruimd uit. Met als resultaat een prachtige brandweerkazerne, ook dankzij De Twee Snoeken natuurlijk. Onze brandweervrijwilligers hebben hier jarenlang plezier van!” 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd