24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Bouwen onder extreme veiligheidseisen: de stappen.

Home - Actueel - Bouwen onder extreme veiligheidseisen: de stappen.

Wij bouwen regelmatig voor organisaties die werken onder extreme veiligheidseisen. Niet alleen het naleven van de strenge richtlijnen van de organisatie is hierbij belangrijk, ook de productie in het bedrijf van de klant moet onverstoord door kunnen gaan.

Een van onze opdrachtgevers is MSD Animal Health in Boxmeer, de grootste locatie van MSD op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins en geneesmiddelen voor dieren. Dergelijke bedrijven voeren een scherp toezicht op hun eigen veiligheidsrichtlijnen. En dat is geheel terecht, ze zijn immers verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Tijdens de bouw mogen deze werknemers dan ook geen enkel risico lopen door bouwwerkzaamheden.

Er zijn een aantal stappen die wij in acht nemen bij het werken voor organisaties met strenge veiligheidseisen en extra richtlijnen. Door je altijd te houden aan deze punten, werk je samen met de klant naar het gewenste resultaat.

Stap 1 – Inventariseer vooraf de werkzaamheden

Het belangrijkste is het opstellen van een werkplan, dat je bespreekt met de uitvoerder. Pas wanneer je er zelf als team van overtuigd bent dat je de beste en meest efficiënte werkwijze volgt binnen het budget en de planning, ga je in overleg met de projectmanager en veiligheidsdeskundige van het bedrijf. Bespreek plannen, werkwijze en doorlooptijden uitvoerig. Ook kun je op dit moment inventariseren of er aanvullende eisen zijn met betrekking tot de werkzaamheden. Op deze manier ontdek je ook hoe het proces bij de klant werkt en ben je ruim op tijd om eventuele aanpassingen in het plan te verwerken.

 

Stap 2 – Ken de wetgeving en regels van het bedrijf zelf

De regelgeving van bedrijven die werken onder strenge veiligheidseisen is vaak nog scherper dan de Nederlandse wetgeving. Bij veel van onze klanten moet bijvoorbeeld elke werknemer vooraf aangemeld te worden en er moet een werkvergunning klaarliggen. In deze vergunning zijn taak en risico analyses opgenomen. Ook moeten onze werknemers de productbladen van de producten waarmee ze werken vooraf getoetst en ingediend hebben. Hou je je niet aan deze werkvergunning of beschik je niet over de juiste materialen, dan wordt er geen toegang verleend. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de extra veiligheidseisen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van dit soort regels bij de opdrachtgever en dat je weet hoe het werkt. Zo kun je eventuele vragen altijd meteen beantwoorden of actie ondernemen waar nodig.

Stap 3 – Zorg voor begrip voor elkaars werkzaamheden en regels

Neem samen met de klant alles goed door, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren. De klant kan dan het proces eventueel aanpassen of tijdelijk bijstellen in verband met de werkzaamheden. Bij sommige klanten moet een werknemer ten alle tijden een CO2 meter dragen in machinekamers of besloten ruimtes en mag een besloten ruimte nooit alleen betreden worden. Dat zijn dingen die je vooraf moet weten. Op deze manier ontstaat er begrip voor de werkzaamheden van elkaar en creëer je een goede basis voor een soepele uitvoeringsperiode.

 

Stap 4 – Wees je continu bewust van je eigen handelen

En altijd: wees steeds bewust van elke handeling die je doet. Een lampje vervangen aan het plafond gaat vaak niet zomaar. Je moet hierbij een gekeurde trap gebruiken en werken volgens de regel van drie vaste contactpunten. Tweemaal met voet, eenmaal met hand. Gebruik je beide handen, dan moet er een tweede werknemer de trap vasthouden. Denk steeds vooruit en stem af met je collega’s, zodat je niet voor onverwachte uitdagingen komt te staan.

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd