Wie de kranten uit regio Mill leest, kan het bijna niet zijn ontgaan: DiaSana heeft een nieuwe MRI geplaatst. En niet zomaar één; het is een uniek exemplaar. Deze scanner heeft als één van de weinige in Nederland namelijk open zijkanten, waardoor ook mensen met claustrofobie of overgewicht zorgeloos een scan kunnen laten maken. Om deze MRI te plaatsen, moest er bouwkundig echter het één en ander gebeuren. In een héél kort tijdsbestek. Een uitdaging waar Van der Horst geen ‘nee’ tegen zegt. Integendeel!
Met een gewicht van 15 ton is de unieke MRI maar liefst 7 ton zwaarder dan de voorganger. De nieuwe scanner heeft verschillende voordelen: het is een stuk comfortabeler voor patiënten, de beeldkwaliteit is beter en de scantijden zijn korter. Dat de magneet zo zwaar is, komt omdat het om een open MRI gaat, zonder tunnel. Om deze MRI op 4 maart 2023 veilig te kunnen plaatsen, was er de nodige voorbereiding nodig.
“We kennen Van der Horst als een betrouwbare partij en dat bleek ook deze keer weer. De specialisten dachten mee in oplossingen en waren flexibel.”
Monique Peters –Manager DiaSana
Kundig én vlot voortraject
Op 20 januari tekende DiaSana voor de aanschaf van deze state of the art MRI. Deze kon onverwacht snel al begin maart geleverd worden. Een uitdaging waar manager Monique Peters toch wel zorgen over had. Monique: “De hele constructie moesten we nog laten berekenen en alle materialen nog bestellen. Hiervoor hadden we kundig advies nodig. Gelukkig kennen we Van der Horst als een betrouwbare partij en dat bleek ook deze keer weer. De specialisten dachten meteen oplossingsgericht mee en hebben zich flexibel opgesteld. Zo konden we snel schakelen.”
Houten kolommen
De MRI weegt dus bijzonder veel. Voor zo’n gewicht zijn bouwkundige voorbereidingen nodig. Joris van Lokven, Teammanager Service & Onderhoud, legt uit: “We hebben constructieve berekeningen gemaakt: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat de vloer niet bezwijkt onder al dat gewicht? De oplossing vonden we in de kelder onder de MRI-ruimte. Hier hebben we extra kolommen aangebracht ter versteviging. Daarbij moesten we wel in alternatieven denken, omdat staal de magnetische velden te veel zouden beïnvloeden. Uiteindelijk zijn we op houten kolommen uitgekomen. Om deze versteviging in de kelderruimte te kunnen plaatsen, moest deze eerst volledig leeg zijn. We hebben alle wanden eruit gehaald. Zo hebben we een open gebied gecreëerd waar we de constructie konden bouwen.”
Snel en fijn schakelen
Om alles op tijd gereed te krijgen, moesten DiaSana, de leverancier van de MRI en Van der Horst veel met elkaar schakelen. Het tijdsbestek was kort, en bij DiaSana heb je ook nog te maken met patiënten en het Fletcher Hotel. “Bouwen in een zorggebouw is toch anders dan nieuwbouw of een leegstaand pand. Er komt meer bij kijken. Zowel in de werkwijze; alles zorgvuldig afdekken, schoonhouden en netjes achterlaten, als in de communicatie; goed afstemmen op welke momenten DiaSana-medewerkers of Fletcher-gasten overlast zouden kunnen ondervinden. Dit is soepel en vlot verlopen”, aldus Joris.
Het dak eraf
En toen was het zover: de dag van plaatsing. Ook daarvoor moest Van der Horst nog even aan de slag. “Onze mensen hebben ervoor gezorgd dat het dak geopend kon worden”, aldus Joris. “Zo kon de oude MRI eruit getakeld worden met een kraan, en de nieuwe erin geplaatst worden. Daarna hebben we het dak weer dichtgemaakt. Dit riep veel bekijks op, er is zelfs een videoverslag van gemaakt door verschillende media.”
“Wij weten wat het is om in een kliniek aan het werk te zijn. Dat is ook de reden dat we alle bouwwerkzaamheden voor ViaSana en DiaSana mogen doen.”
Joris van Lokven – Teammanager Service & Onderhoud Van der Horst
Geslaagde samenwerking
Monique en Joris kijken beiden positief terug op het proces. Joris: “Dit project paste bij ons team, omdat we opdrachten het liefst zo complex en uitdagend mogelijk hebben. En we weten hoe we zorgen uit handen moeten nemen. Dat is ook deze keer weer geslaagd. Daarnaast hebben we de juiste vakmensen in huis; in de zorg zijn hygiëne en goede communicatie namelijk erg belangrijk. Onze mensen kunnen daarmee omgaan, dat is onze kracht. En dat is ook de reden dat we al vanaf de oprichting van ViaSana en DiaSana alle bouwwerkzaamheden mogen doen. Wij weten wat het is om in een kliniek aan het werk te zijn.”
Monique bevestigt dat: “Eerlijk is eerlijk, ik heb me zorgen gemaakt over dit project vanwege het korte tijdbestek. Na plaatsing was ik opgelucht; we hebben het gefikst! Ik heb op maandagochtend meteen Van der Horst gebeld om hen te bedanken voor het meedenken en de flexibiliteit. De samenwerking is zo goed verlopen. Ook houden ze altijd netjes rekening met de zorgomgeving, door alles goed af te dekken en op te ruimen. De voorzorgsmaatregelen die ze nemen zijn degelijk. En de persoonlijke benadering vind ik fijn, ook de jongens van de werkvloer communiceren makkelijk en denken mee. Zo hebben zij me ontlast en mijn zorgen weggenomen. Wij zijn er klaar voor: we kunnen patiënten uit heel Nederland ontvangen voor het maken van scans in deze open MRI!”
8000
woningen hebben wij dagelijks in onderhoud
48
gebouwen brandwerend gemaakt
31
sportaccommodaties gerealiseerd