24/7 Bouwservice

In geval van een calamiteit, bijvoorbeeld inbraak-, water- en stormschade, kunt u ons dag en nacht bereiken via telefoonnummer: 0486 431239

Sporthal Parkzicht

Raamsdonksveer
Home - Projecten - Sporthal Parkzicht

Design & Build van een duurzame sporthal met een volledig houten constructie. 


In juli 2024 werd sporthal Parkzicht in Raamsdonkveer feestelijk opgeleverd. Het kleurrijke gebouw, uitgevoerd in warme rode en oranje tinten, siert de groene rand van Raamsdonkveer en geeft de sporthal een eigen karakter.

 

Sporthal Parkzicht is ontworpen als een toegankelijke en ondersteunende ruimte voor de gemeenschap. Het gebouw beschikt over een centraal gelegen ontmoetingsruimte en een overzichtelijke indeling met een heldere routing, waardoor bezoekers hun weg eenvoudig kunnen vinden met minimale bewegwijzering. De centrale plek die Sporthal Parkzicht in het park inneemt wordt versterkt door de verbijzonderde bovenbouw met daaromheen gevouwen de plint voor ondersteunde functies. Herkenbaar op afstand door de grafische sportelementen op de gevel van de bovenbouw. Het gebouw straalt hiermee in alle richtingen sport uit en wordt daardoor een visitekaartje voor de sportrijke omgeving.

 

In het ontwerp van Sporthal Parkzicht is bijzondere aandacht uitgegaan naar een optimaal en functioneel ontwerp. Dit begint bij de wijze waarop de sportaccommodatie is georganiseerd. De sportfunctie staat centraal en hier zijn de overige ondersteunende ruimten aan twee zijden als laagbouw omheen gevouwen. Een ruime centrale hal vormt de verbindende schakel in het ontwerp. Vanuit hier heb je direct zicht op sporten, de horeca en de tribune.

 

De hoofddraagconstructie is uitgevoerd in hout. Gelamineerde spanten, ondersteund door de houten kolommen, zorgen voor de grote vrije overspanning van de sportvloer inclusief tribune. Het gebruik van hout draagt bij aan een positieve beleving van de ruimte.

 

Slimme oplossing voor netcongestie

In de ontwerpfase kregen we al vrij snel te horen dat we niet de gevraagde 3x 250 ampère zouden krijgen, maar maximaal 3x 80 ampère. Dat was een teleurstelling, want je wil een functioneel gebouw opleveren. Op dat punt moest er een beslissing worden genomen: gaan we stoppen of gaan we door met een beperkte functionaliteit van het gebouw? Gelukkig koos de opdrachtgever voor dat laatste en zorgden we voor een oplossing.

Als eerste hebben we het elektriciteitsverbruik per functie in kaart gebracht. Vervolgens hebben we dit geprioriteerd en gekeken naar gelijktijdigheid. Daarbij maakten we ook onderscheid tussen een buitentemperatuur van 0 tot -10 graden en boven 0. De geplande warmtepomp hebben we vervangen voor twee kleinere warmtepompen. We meten continu hoeveel vermogen overal gevraagd wordt. Zodra er te veel vermogen wordt gevraagd, wordt de slimme installatie stapsgewijs in onderdelen begrenst of uitgeschakeld. Door bovenstaande oplossing en het systeem intelligent te maken, hebben de gebruikers van sporthal Raamsdonksveer vrijwel altijd maximale functionaliteit en comfort.

 

8000

woningen hebben wij dagelijks in onderhoud

 

48

gebouwen brandwerend gemaakt

31

sportaccommodaties gerealiseerd